A vártnál jóval nagyobb mértékben nőtt a német novemberben, mivel az Európai Unióban erőteljesen nőtt a kereslet – derült ki a szövetségi statisztikai hivatal hétfőn közzétett adataiból.

2007 Audi TT
Fotó: AFP / Northfoto

A német export novemberben 3,7 százalékal nőtt az előző hónaphoz képest, a Reuters-konszenzus mindössze  0,3 százalék bővülést várt. (Az adatok nominálértékek, nem korrigálták őket az inflációval.)

A szövetségi statisztikai hivatal jelentése szerint az 1,9 százalékkal nőtt októberhez képest, szemben az elemzők 0,2 százalékos növekedésre vonatkozó várakozásával.

Az uniós országokba irányuló export 5,4 százalékkal emelkedett az előző hónaphoz képest, míg az EU-n kívüli országokba irányuló kivitel 1,8-del emelkedett – közölte a hivatal. Éves szinten teljesen más a kép: az export 5 százalékkal, az import 12-vel csökkent. 

A külkereskedelmi mérleg novemberben 20,4 milliárd euró (22,3 milliárd dollár) többletet mutatott, szemben az előző havi 17,7 milliárd eurós többlettel.

A külkereskedelem ugyan fellendült, de az ipari megrendelések nagyon gyenge növekedése azt mutatja, hogy a gazdaság még messze van az érdemi fellendüléstől – értékelte az adatokat az ING Bank. Szerintük még sok ilyen pozitív adatközlésre van szükség ahhoz, hogy a gazdaság jelentős fellendülését jelezze. 

Az októberi csökkenés után, novemberben az elemzők által vártnál kevésbé nőttek a német feldolgozóipar új megrendelései havi szinten a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis honlapjára hétfőn fölkerült adatok szerint. Novemberben az előző havihoz képest naptári és szezonális kiigazítással 0,3 százalékkal nőttek a feldolgozóipari új megrendelések, az októberi 3,8 százalékos esést követően. Az elemzői várakozások átlagában nagyobb, 1 százalékos havi bővülés szerepelt novemberre.