A német Lufthansa légitársaság földi kiszolgálói kedden sztrájkba lépnek – közölte vasárnap a Verdi szakszervezet, bejelentve ezzel a német közlekedési ágazatot sújtó legújabb munkabeszüntetést, mivel a munkavállalók több bért követelnek. A sztrájk a tervek szerint kedden hajnali 4 órakor (0300 GMT) kezdődik és szerdán 7.10 órakor (0610 GMT) ér véget  – közölte a szakszervezet.

Fotó: AFP

A Reuters tájékoztatása szerint az érintett repülőterek: Frankfurt, München, Hamburg, Berlin, Düsseldorf, Köln és Stuttgart. Michael Niggemann, a Lufthansa emberi erőforrásokért felelős igazgatósági tagja szerint a sztrájk nem szerencsés, mivel a német légitársaság a tárgyalások során „messzemenő” ajánlatot tett – amelyet a Verdi elutasított –, és ez kellemetlenséget okoz az ügyfeleknek és a személyzetnek egyaránt.

Egy hasonló sztrájk miatt február elején 1000 tervezett járatból 900-at töröltek, ami mintegy 100 000 utast érintett.

A földi kiszolgáló részleg a Lufthansa dolgozóinak több csoportja között van, amelyek kollektív szerződésről tárgyalnak. A Verdi 12,5%-os béremelést követel a földi kiszolgáló személyzet 25 000 dolgozója számára, vagyis legalább havi 500 euró (544,30 dollár) többletet 12 hónapos időszakra, valamint 3000 euró egyszeri kifizetést az ellensúlyozására. 

Németországot, Európa legnagyobb gazdaságát számos országos sztrájk sújtja, amelyek a légi közlekedést, a vasutat és a tömegközlekedést érintik. Németországban gyakorlatilag mindennapossá váltak a munkabeszüntetések. Január elejétől több kulcsfontosságú ágazat is leállt Németországban, tüntettek a gazdák, majd hat napig a mozdonyvezetők, ami jelentős károkat okozott Európa egyébként is gyengélkedő legnagyobb gazdaságának.

Németország gazdasága továbbra sem jutott túl a holtpontján. A recesszióban lévő német gazdaság bruttó hazai terméke csökkent 2023 utolsó negyedévében, ami várhatón a jövőben is így marad.

Egész Európa kezdi megunni a német kormány bohóckodását

Németországot évekig a stabilitás és a kiszámíthatóság példaképének tekintették az Európai Unióban, ám az utóbbi években Olaf Scholz kancellár koalíciós kormányának belviszályai már a brüsszeli törvényhozást is megfertőzték, Berlin pedig szinte teljesen elvesztette a blokk vezetésének bizalmát.