A Hindenburg shortos csoport tavalyi legnagyobb áldozata, a pénzmosással és csalással megvádolt, majd az indiai hatóságok által az idei év elején felmentett Gautam Adani 362 millió dolláros hadiipari beruházásba kezd India északi, Uttar Pradesh nevű tartományában – adta hírül a Reuters.

Profile Of Adani Group Chairman, Gautam AdaniGANDHINAGAR, INDIA - JANUARY 13: Gujarat Chief Minister Narendra Modi and  Chairman Of Adani Group Gautam Adani at  5th Vibrant Gujarat Global Summit on January 13, 2011 in Gandhinagar, India. (Photo by Vijay Soneji/Mint via Getty Images)
Gautam Adani milliárdos és Narendra Modi, India miniszterelnöke. Fotó: Getty Images

A hírügynökség értesülései szerint a csalással kapcsolatos vádak nyomán a tavalyi év során egy ponton több mint 150 milliárd dolláros veszteséget elkönyvelő Adani egyik leányvállalata, az Adani Defence & Aerospace több mint 200 hektáron gyárt majd különböző lőszereket a hadsereg, egyes paramilitáris szervezetek, illetve az indiai rendőrség számára, a fejlesztés közel 4000 embernek biztosít majd megélhetést.

Adani tervei szerint az új gyár évi 150 millió darab lőszert állít majd elő, ami a teljes indiai kereslet 25 százalékát elégítheti ki. Az új telepen rakéták és a precíziós irányítású lőszerek robbanóanyag-kezelő létesítményei is helyet kapnak majd.

Az elmúlt időszak geopolitikai fejleményei ismételten rámutattak, hogy egy esetlegesen elhúzódó katonai konfliktusra való felkészültség érdekében létfontosságú, hogy belföldi kínálatból is ki lehessen elégíteni a katonai keresletet

– mondta a fejlesztés kapcsán Manoj Pande, az indiai hadsereg vezérkari főnöke.

India a világ legnagyobb lőszer- és fegyverimportőre, és az elmúlt időszakban több kormányzati intézkedés is született, melyek célja a katonai felkészültség növelése volt. Adani egy másik gyárkomplexuma az izraeli Elbit Systemsszel közösen, részben ezen törekvések kielégítése érdekében, egy ideje már gyárt Hermes 900-as drónokat, melyek mind az izraeli, mind az indai hadsereg állományában szerepelnek.

Újabb csapás az Adani-birodalomra: cégeit kiszórták az indiai országindexből

Az indiai milliárdos vállalatai még mindig a Hindenburg csoport januári támadásának hatása alatt állnak.

Az Adani-botrány a Hindenburg csoport bejelentése nyomán robbant ki tavaly év elején, miután a társaság elemzői bejelentették: kutatásaik szerint Adani céghálója 17 milliárd dollárt tüntetett el a különböző adóparadicsomokban alapított 38 fantomcégen keresztül, amelyek szálai saját családjához futnak vissza. Ezek a fedőcégek alkalmazottak, független címek, telefonszám és online jelenlét nélkül mozgattak dollármilliárdokat az Adani csoport céghálójában.

A csoport veszteségei egy ponton a 150 milliárd dollárt is elérték, az indiai legfelsőbb bíróság azonban idén januárban minden vád alól felmentette az üzletembert, pontot téve ezzel az elhúzódó ügy végére.