Fontolgatja az Adani csoport részvényeibe való ismételt befektetést a GQG ausztrál befektetési alap, amely nemrég elsőként törte meg a jeget a szebb napokat is megélt indiai konglomerátummal kapcsolatban.

Gautam Adani
Kemény másfél hónap után fordulhat Adani szerencséje.
Fotó: AFP

A GQG volt ugyanis az az alap, mely a cégcsoport világraszóló botránya ellenére befektetésre érdemesnek ítélte az Adani csoportot, és a múlt héten 1,9 milliárd dollár értékben be is vásárolt az indiai mágnás cégeinek részvényeiből.

Az ausztrál alap vezetője szerint az Adani csoport papírjai kiválóak hosszú távú befektetésnek, mivel Adaniék az indai piacon kiemelkedő infrastrukturális állománnyal rendelkeznek. 

A GQG ezért minden bizonnyal növelni is fogja a kitettségét a vállalatcsoport felé a közeljövőben, főleg mivel a befektetési alap saját háttérkutatása nem talált semmilyen bizonyítékot a Hindenburg csoport jelentésében megfogalmazott vádakra.

A nagy fajsúlyú befektetés jó fényt vet a vállalatcsoport jövőjébe fektetett bizalomra, amit Adaniék a nemrég felkért kríziskommunikációs tanácsadó céggel és a méregdrága amerikai ügyvédi irodával közösen több fronton is igyekeznek a lehető legjobban kihasználni. 

A pozitív hírek látványos hatással vannak a zászlóshajó kurzusára

A bizalom építése érdekében időben visszafizették a holnap esedékes, 4,5 milliárd dolláros beruházási hitelük aktuális törlesztőrészletét, ahogy a részvényfedezetű kölcsönöket tekintve is igyekeznek mielőbb tiszta vizet önteni a pohárba, 902 milliónyi tartozást előtörlesztve.

A pozitív hírek jót tesznek a cégcsoport értékének, a mélyponton 153 milliárd dollárra rúgó veszteségeket 124 milliárdra tudta mérsékelni az Adani Group.

Modinak nincs rejtegetnivalója az Adani-ügyben a minisztere szerint

A miniszter szerint szó sincs korrupcióról vagy „haveri kapitalizmusról” – ez a vád azért fogalmazódott meg többek között, mert Adani és Modi egyaránt Gudzsarát tartományban kezdte pályafutását, és csillaguk is egyszerre indult emelkedésnek –, és ha az ellenzéknek vannak bizonyítékai, akkor forduljon a bírósághoz.

A csoport mélyrepülése a teljes indiai gazdaságra rányomta a bélyegét, ahogy a parlament is utcára vonult miatta, és még a tőle teljes mértékben független Vedanta Resources-t, a legnagyobb indiai bányászcéget is kellemetlen helyzetbe hozta.