Traktorok tartanak Athén felé, a gazdák délután a parlament épülete előtt fognak tiltakozni a magas energiaárak, a külföldi verseny és az áradások negatív hatásai miatt. A munkagépek hétfőn este kezdtek gyülekezni a fővárosba vezető autópályákon, onnan indultak el a belváros felé, de érkeztek agrártermelők hajókkal és buszokkal is.

Farmers gather at the Agrotica agricultural fair in Thessaloniki for the third day, on February 3, 2024, as they protest against rising operating and production costs. They also demand better compensation for crop losses due to natural disasters and disease, as well as the construction of infrastructure to protect agriculture from extreme weather conditions. (Photo by Sakis MITROLIDIS / AFP)
Hajóval, busszal, traktorral érkeztek a tiltakozó gazdák Athénba.
Fotó: Sakis Mitrolidis/AFP

A kormány eleinte azzal fenyegetőzött, hogy nem engedi be a fővárosba a traktorokat, de végül engedett, és az AP amerikai hírügynökség helyszíni tudósítása szerint a rendőrök segítettek elkerülni a nagyobb fennakadásokat az autópályák forgalmában.

A görög gazdák a megmozdulással folytatják azt, amit a sorstársaik Európa-szerte kezdtek Franciaországtól kezdve Belgiumon keresztül Lengyelországig, ahol kedden már szinte teljesen lezárták a határforgalmat.

A gazdák szövetségei már hetek óta tárgyalnak Kiriákosz Micotákisz konzervatív kormányával, emlékeztetett a hírrel kapcsolatban a Reuters, de az eddig bejelentett intézkedéseket nem tartják elegendőnek.

Farmers with their tractors drive to the Agrotica agricultural fair, in Thessaloniki on February 1, 2024, as they protest against rising operation and production costs, while also demanding better compensation for crop losses due to natural disasters and disease, as well as the construction of infrastructure to protect agriculture from extreme weather conditions. (Photo by Sakis MITROLIDIS / AFP)
Nem elegendőek a kormány eddigi engedményei.
Fotó: Sakis Mitrolidis/AFP

Sok a gond, a legnagyobb az üzemanyag és az energia ára

– panaszkodott a hírügynökségnek Hrisztosz, az egyik tiltakozó gazda. „A tavalyi év katasztrofális volt a mezőgazdaság számára, nem termett szőlő, olajbogyó, csak egy kis gyapot, de azt bagóért vásárolták fel” – tette hozzá. 

A délutáni nagygyűléssel a gazdák nyomást akarnak gyakorolni a kormányra, amely már megígérte, hogy kedvezményt nyújt az áramszámlákra és egy évvel, 2024 végégig meghosszabbítja a mezőgazdasági gázolajra vonatkozó adókedvezményt. A kabinet hétfőn megerősítette, hogy a jövőben hajlandó tárgyalni egy tartósabb adókedvezmény-rendszerről, de 

idén már nincs költségvetési mozgástere további engedményekre,

miután Görögország éppen csak most kezd kilábalni egy évtizedes pénzügyi válságból.

Farmers' protest rally in the central square of Larissa, Thessaly, Greece on January 29, 2024. Farmers across the country are intensifying protests by blocking main roads with their tractors, demanding low production costs, protection against natural disasters, guaranteed selling prices that match costs production while ensuring a living income and affordable prices for basic consumer goods. (Photo by Konstantinos Tsakalidis / SOOC / SOOC via AFP)
A görög gazdák is elégedetlenek, ahogy a társaik Európa-szerte.
Fotó: Konstantinos Tsakalidis/SOOC/AFP

„Nem tudunk többet adni” – közölte Micotákisz a Greek Star TV-nek adott interjúban. „Azt hiszem, ezt a gazdák is elismerik, és nagyon jól tudják, hogy a kormány valószínűleg még az ő várakozásaikat is túlteljesítette, különösen az áramszámláikat illetően” – tette hozzá.

A kormányfő szerint a keddi nagygyűlés inkább szimbolikus jelentőségű, a gazdák azonban ezzel nem értenek egyet, határozott szándékuk további engedményeket kicsikarni. „Majd meglátjuk, maradt-e még valami a hordó alján” – jelentette ki egy másik tiltakozó gazda.