Az egyfolytában büszkén hirdeti, hogy ő környezetvédelem bajnoka. Ez az egyébként előremutató hozzáállás azonban az elmúlt időszakban a visszájára fordult, ugyanis pontosan az előírt kibocsátáscsökkentés és a vegyszerek használatának visszaszorítása vezetett el a farmerek tüntetéshullámához, amelynek lángjai éppen Brüsszelben, az európai uniós csúcs idején csaptak a legmagasabbra. 

Mindenre elszántak a gazdák.
Fotó: AFP

A gazdák értek el eredményeket: az Európai Bizottság ugyanis jegeli azt az elképzelést, hogy felére csökkentsék a növényvédő szerek használatát az elkövetkező években. De az sem kevésbé fontos, hogy a

legújabb tervek szerint a mezőgazdaságnak nem kell majd 2040-ig 90 százalékkal csökkentenie az üvegházhatású gázok kibocsátását.

 Janusz Wojciechowski, az EU mezőgazdasági biztosa néhány nappal ezelőtt a CNBC-nek kijelentette, hogy örül a fordulatnak, ugyanis az eddigi elképzelések nem voltak elég tisztességesek. 

Valóban csökkentenünk kell a növényvédő szerek használatát, de ezt nem kényszeríthetjük rá a gazdákra

– mondta. Úgy véli, a legjobb megoldás a szektornak nyújtott támogatás megemelése lenne, ami ösztönözné a gazdákat a zöldebb termelésre.  

Változatlan célok

Az EU 2050-re változatlanul szén-dioxid-semlegessé szeretne válni, azonban már 2030-ra 55 százalékkal csökkentenék a kibocsátási szintet az 1990-ben mérthez képest. Arra a kérdésre, hogy a legújabb, a hozzáállás változását jelző fordulatok veszélyeztethetik-e ezeket a célokat, Wojciechowski diplomatikusan annyit mondott, hogy „ezek az egész gazdaság számára követendő célok, azonban figyelembe kell venni a mezőgazdaság sajátosságait”.
Közben egyre közeledik az uniós parlamenti választások júniusi időpontja.  

A jobboldali és radikális jobboldali politikai erők uniószerte egyre népszerűbbek, és megfigyelők szerint borítékolni lehetett, hogy Brüsszel bizonyos mértékben engedni fog a gazdáknak.  

Egyfelől rossz üzenete van a tiltakozásoknak, emellett – ha az akciók elhúzódnak – akkor akár nőhet is a radikálisok támogatottsága, ami bizonyosan nem a mostani politikai vezetés malmára hajtja a vizet.

Kampánytémává válnak

Immár biztos, hogy a gazdák támogatásának kérdése uralja majd a választási kampányt – mondta Alberto Alemanno, az HEC Paris professzora. Szerinte ugyanis ez az egyike azon kérdéseknek, amelyek egész Európában foglalkoztatják a közvéleményt.

Ugyanakkor az már szinte biztos, hogy a következő politikai ciklus (2024–2029) kevésbé lesz környezetbarát, ami megkérdőjelezi a zöldfordulat végrehajtását, és lelassítja a kibocsátáscsökkentést, illetve a fenntarthatóság kérdése sem lesz olyan hangsúlyos, mint az elmúlt években. Alemanno úgy véli, a mostani tiltakozássorozat csupán az előjátéka volt a közelgő tüntetéseknek.

Az elmúlt hetekben a zavargások néhány városon, így Párizson is komoly nyomokat hagytak. A gazdák alapvetően a töretlenül emelkedő költségeik, a csökkenő eladási árak miatt vonultak az utcákra. 

Elégedetlenségüket tetézte, hogy versenyezniük kell az Ukrajnából származó olcsóbb terménnyel. A helyzetet jól kifejezi, hogy a mezőgazdasági termékek átlagára 9 százalékkal csökkent 2023  harmadik negyedévében az egy évvel korábbihoz képest.

Farmers in Agen protest against taxation and dwindling incomes, blockade ADM
Fotó: AFP

 

Több támogatást!

A Farm Europe agytröszt főtitkára szerint a gazdáknak több beruházási támogatásra van szükségük. 

A szektor már nem jut olcsó pénzhez, a bankok pedig vonakodnak hitelt nyújtani a mezőgazdaságnak. Összességében komolyan el kell gondolkodni azon, hogy miképpen valósítsuk meg az átmenetet, mert nyilvánvalóan tovább kell lépni

– tette hozzá Luc Vernet. 
Az EU egyik legrégebbi jogszabálya, a Közös Agrárpolitika évente 55 milliárd eurót nyújt az ágazatnak. A múlt héten – ugyan már nem uniós tagként  – a brit gazdálkodók is tiltakoztak a külföldi élelmiszerimport ellen. Az elmúlt napokban Franciaországban, Belgiumban, Portugáliában, Görögországban, Spanyolországban, Olaszországban és Németországban is tiltakoztak a mezőgazdasági termelők. 

A napokban a magyar gazdák is tüntettek a záhonyi határátkelőnél az ukrán gabona korlátlan importja ellen. Lengyelország azt tervezi, hogy megkezdi az Ukrajnából érkező gabonaszállítmányok minőségének ellenőrzését – közölte Michal Kolodziejczak mezőgazdasági miniszterhelyettes a Reuters szerint, miközben a lengyel gazdálkodók országszerte folytatják a tiltakozást. 

Lengyelország új Európa-párti kormányának képviselői immár úgy nyilatkoztak, hogy megértik a gazdákat, és Ukrajna támogatása valóban nem okozhat kárt a lengyel gazdálkodóknak.