A román kiskereskedelmi forgalom 0,2 százalékkal csökkent 2023 decemberében novemberhez képest. Lengyelországban havi szinten 1,3 százalékos volt a zsugorodás az előző év utolsó hónapjában. A régióban a legnagyobb visszaesést délnyugati szomszédunk produkálta: Szlovéniában a mutató 3,6 százalékkal mérséklődött havi és 15 százalékkal éves szinten.

Customers in the discount store
Fotó: AFP

Az osztrák kiskereskedelmi forgalom 2023 decemberében 0,7 százalékkal csökkent az előző hónaphoz viszonyítva, míg éves összevetésben 2,8 százalékos volt a zsugorodás. Ezzel szemben Magyarországon havi szinten 1,4 százalékkal nőtt a forgalom. A régióban Horvátországban (0,9 százalék) és Szlovákiában (0,5 százalék) is növekedést mértek havi összevetésben.

Az euróövezetben a visszaesés mértéke 1,1 százalék volt, míg az európai unióban 1 százalékos csökkenést regisztráltak novemberhez képest. Európa legnagyobb gazdaságában, Németországban a mutató 1,6 százalékkal mérséklődött havi és 1,8 százalékkal éves szinten. Az elemzők a kedvezőtlen adatokat azzal magyarázzák, hogy a tartósan magas és a megemelkedett hitelfelvételi költségek gyengítik a keresletet.

Ugyanakkor úgy tűnik, hogy Magyarország esetében hosszú idő után végre van minek örülni, hiszen úgy tűnik, megállt a visszaesés: ugyanis egymás után már második hónapja van észrevehető növekedés havi alapon. Ráadásul az 1,4 százalékos növekmény kiugró, hiszen 2022 márciusa óta ez a leglátványosabb havi index.

Elmaradozik a szokásos januári akciózás a boltokban – nem véletlen

Úgy tűnik, mintha kevesebb év eleji akciós termék lenne a hagyományos kiskereskedelemben? Nem optikai csalódás, valóban kevesebb az akciós termék. Ennek egyik oka, hogy a tavalyi gyenge kiskereskedelmi forgalom miatt szűkebb a boltosok mozgástere, hiszen az akciókat a saját profitjuk terhére kínálják.