Kiábrándító teljesítményt nyújtott az európai gazdaság 2023 végén, a magyar növekedés pedig a középmezőnyben helyezkedik el ez derült ki az unió statisztikai hivatalának GDP-adataiból, amelyek eddig 21 ország növekedési adatait tartalmazzák. 

BELGIUM - EUROPEAN UNION - EUROPEAN DISTRICT OF BRUSSELS
Fotó: Adrien Nowak

Bár a 2023-as reál-GDP-adatokat még nem közölte az Eurostat, a negyedik negyedéves adataiból az olvasható ki, hogy 

továbbra sem látható érdemi növekedés az unió tagállamiban: miközben az előző negyedévhez képest az euróövezet stagnált, az EU27-ek mindössze 0,1 százalékos GDP-bővülést tudtak felmutatni. 

Magyarország a nullaszázalékos növekedésével, azaz stagnálásával ebben a rangsorban a 13. helyen végzett, a legnagyobb bővülést negyedéves bázison 1,1 százalékkal Szlovénia produkálta, utána következik Portugália és Ciprus 0,8-0,8 százalékkal. Hat országban is zsugorodott a gazdasági teljesítmény, köztük Németországban 0,3 százalékkal, ahol ezzel már a harmadik egymást követő negyedévben sem bővült a A két másik legnagyobb európai gazdaság sincs valami jó bőrben: Franciaország stagnált, Olaszország pedig mindössze 0,2 százalékkal növekedett.

Az EU növekedése 2023 negyedik negyedévében
2023 harmadik negyedévéhez képest
Továbbra sem látható érdemi növekedés az unió tagállamiban

Ha a magyarral azonos fejlettségű országokat nézzük, akkor nem láthatók nagy eltérések. Romániában sem sikerült túl jól az év vége, keleti szomszédunknál 0,4 százalékkal csökkent a kibocsátás az előző három hónaphoz képest. Lengyelországban Magyarországhoz hasonlóan stagnált a GDP, miközben Csehország és Szlovákia 0,2-0,3 százalékos bővülést regisztrált.

Németországban és Ausztriában zsugorodott a gazdaság

Csak minimálisan kedvezőbb a kép az előző év azonos időszakához képest, amelyben az euróövezet 0,1 százalékos, a teljes unió pedig 0,3 százalékos bővülést tudott felmutatni. 

A 0,4 százalékos magyar növekedés a 12. legmagasabb lett az eddig ismert 21 tagállami adat között.

A gyenge növekedést jól példázza, hogy ebben a viszonylatban is a lista élén Szlovénia végzett, mindössze 2,6 százalékos növekedésével. Utána következik Ciprus és Portugália 2,3-2,2 százalékkal. Ami a rangsor másik végét illeti, Írországban 4,8 százalékkal, Észtországban 3 százalékkal, a szomszédos Ausztriában 1,3 százalékkal csökkent a GDP.

Az EU növekedése 2023 negyedik negyedévében
2022 negyedik negyedévéhez képest
A 0,4 százalékos magyar növekedés a 12. legmagasabb lett az eddig ismert 21 tagállami adat között

Csalódást keltő magyar GDP-adatok

Ahogy korábban írtuk, egyáltalán nem sikerült túl jól az év vége a magyar gazdaságban, az előzetes várakozások negyedéves és éves bázison is növekedést mutattak, ehhez képest stagnált a GDP. Ebben pedig külső és belső okok is közrejátszottak. Az eddig is ismert volt, hogy a belső kereslet és a fogyasztás terén a fordulat várat magára, az már kevésbé, hogy a külső kereslettel ilyen problémák vannak. Már a decemberi ipari termelési és külkereskedelmi adatok is vészjóslók voltak, az év utolsó hónapjában a magyar gazdaság húzóágazatának számító járműgyártás közel 10 százalékkal esett vissza. A mostani GDP-adatok pedig alátamasztották azt a vélekedést, amelyet korábban is sejtettünk, azaz hogy begyűrűztek a magyar gazdaságba a német problémák. 

Az eurózóna gazdasági növekedése is megtorpant

Stagnált az eurózóna gazdasága 2023 negyedik negyedévében az előző három hónaphoz viszonyítva, az Eurostat szerdán nyilvánosságra hozott második becslése megerősítette az elsőt és a nullaszázalékos növekedést. A harmadik negyedévben 0,1 százalékos zsugorodást mértek. Az előzetesnek megfelelően éves bázison 0,1 százalékos a bővülés az előző három hónap stagnálása után. A negyedik negyedévi előzetes foglalkoztatási adat 0,3, illetve 1,3 százalék volt negyedéves és éves szinten.

Az eurózóna legnagyobb gazdaságában, Németországban negyedéves szinten a GDP változatlanul 0,3 százalékkal zsugorodott, a második legnagyobb Franciaországban nem változott, a harmadik legnagyobb Olaszországban 0,2 százalékkal nőtt, míg a negyedik legnagyobb Spanyolország kibocsátása 0,6 százalékkal ugrott meg.

Ami az ipari termelést illeti, az decemberben 2,6 százalékkal növekedett a novemberi 0,4 százalékos bővülés után, jócskán meghaladva a 0,2 százalékos csökkenést prognosztizáló piaci várakozásokat. Éves bázison 1,2 százalékos a növekedés az előző havi 5,4 százalékos visszaesés után; elemzők itt is romlást, 4,1 százalékos csökkenést jeleztek.