Nemzetközi gazdaság

Nőtt az ukrán milliomosok száma tavaly az adóbevallások szerint

A két éve tartó orosz–ukrán háború ellenére emelkedett a milliomosok száma Ukrajnában. Ráadásul az adóbevallások által közzétett adatban nem biztos, hogy minden vagyonos ukrán szerepel.

Több mint tizenkétezer ukrán állampolgár tüntetett fel vagyonnyilatkozatában egymilliónál magasabb éves jövedelmet tavaly – írja a Pmg.ua hírportál alapján a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál.

Monument,Of,Independence,Of,Ukraine,In,Front,Of,The,Ukrainian
orosz-ukrán háború milliomos
A két éve tartó orosz–ukrán háború ellenére emelkedett a milliomosok száma Ukrajnában.
Fotó: Valentin Kundeus

Ukrajnában a közelmúltban zárult az adóbevallások határideje (Magyarországon május 21-ig van lehetőség benyújtani a 2023-ra vonatkozó adóbevallásokat). Ez alapján az ukrán állampolgárok több mint 266 ezer adóbevallást nyújtottak be 2023-ban. A lakosságszám alapján ez nem tűnik nagy számnak, azonban az orosz–ukrán háború miatt sokan elhagyták az országot, és a fronton harcoló katonák esetében sem valószínű, hogy volt erre lehetőség.

Az állami adóhatóság tájékoztatása alapján 2023-ban 12 374 ukrán vallott be 1 millió hrivnyát (mintegy 9,3 millió forint) meghaladó vagyont. Ez a szám megközelítőleg 16 százalékkal magasabb az előző évben mért mutatóknál

– jelentette ki Danilo Hetmancev, a parlament pénzügyi, adó- és vámpolitikai bizottságának elnöke.

A bejelentett bevételek összege 147,92 milliárd hrivnyát (csaknem 1400 milliárd forint) tesz ki.

Oroszország elfogatóparancsot adott ki a melltartó nélkül pózoló ukrán modell ellen

Lolita Bogdanova számára rossz véget érhet a felelőtlen kaland. Oroszország nemzetközi elfogatóparancsot adott ki a fiatal ukrán nőre egy több évvel ezelőtt videó miatt.

 

adóbevallás ukrajna Danilo Hetmancev orosz-ukrán háború milliomos
Kapcsolódó cikkek