A mesterséges intelligencia (MI) és a hátterében álló csetrobotok, mint a ChatGPT, azt ígérik, hogy hamarosan szinte minden feladatot jobban el tudnak majd látni, mint az emberek, és sok feladatot valóban gyorsabban el is tudnak végezni, ha nem zavar minket az eredmény pontossága és a robotok hallucinációi.

Conceptually,,Chatgpt(chat,Gpt),Is,An,Ai,Chatbot,Or,Artificial,Intelligence
A ChatGPT sok mindenre jó, ha hiszünk a hype-nak / Fotó: Shutterstock 

A Geeky Gadgets gyűjtött össze egy csokorra valót abból, hogy mire érdemes használni a ChatGPT-t a mindennapjainkban.

Formázás és adattisztítás

A ChatGPT és más nyelvi modellek képesek megérteni és rendszerezni az adatokat akkor is, ha a formázás nem konzisztens. Tehát ha egy adatbázisban néhol e-mail, máshol meg e-mail-cím szerepel, azt a csetrobot képes egységesíteni.

A csetrobot emellett képes a sima szövegből például CSV formátumú táblázatot is csinálni, ami különösen akkor lehet hasznos, ha nagy adatbázisokkal kell dolgoznunk, amit manuálisan sokáig tartana megtisztítani.

Komplex információk érthetővé tétele

A ChatGPT alkalmas a nehézkes technikai dokumentációt is összefoglalni, kiemelni belőle és egyszerűen összefoglalni a legfőbb elemeket. A csetrobot képes jogi szövegeket is összefoglalni, jóllehet, amikor jogászok próbálták meg a csetrobotot használni, az sokszor hivatkozott nem létező precedensekre katasztrofális eredménnyel.

A Geeky Gadget szerint a program képes képi összefoglalókat és infografikákat is készíteni a szövegekből.

Vázlatok készítése

Egyes dokumentumok kezdeti vázlatának elkészítésére is rendkívül alkalmas lehet a ChatGPT, legyen szó e-mailekről, jelentésekről vagy épp cikkekről és sajtóközleményekről, ami oldhatja az írást blokkoló lelki tényezőket. Az algoritmus javasolhat továbbá alternatív struktúrákat vagy épp további pontokat, amelyekre nem gondoltunk.

Kérdések megválaszolása és kutatás

Az MI válaszolhat kérdésekre, és kutatást is végezhet helyettünk, bár itt különösen éredemes arra figyelni, hogy a program előszeretettel talál ki nem létező dolgokat. A program akár további forrásokat is javasolhat, feltéve persze, hogy azok tényleg léteznek.

Adatok és számok elemzése

Noha a ChatGPT matematikai képességei hagynak kívánnivalót, még így is hasznos lehet adatok elemzésére és számítások elvégzésére. A ChatGPT képes lehet egyes adatokból átlagot számítani vagy trendeket felismerni, de akár az eredményeket is interpretálni.

Ugyanakkor a számításokat minden lépésben érdemes ellenőrizni. A program grafikonok készítésében viszont akár működőképes is lehet.

Kézikönyvek és how to-k készítése

A ChatGPT alkalmas lehet pontról pontra utasításokat adni számos feladat végrehajtására. Legyen szó arról, hogy milyen Excel függvényt érdemes használni, hogyan lehet egyes szoftverhibákat leküzdeni, vagy hogy hogyan kell egyes háztartási eszközöket megjavítani, a ChatGPT képes világos útmutatást adni.

Ha elakadnánk, további kérdésekkel újabb útmutatást kaphatunk az MI-től.

Dolgok leírása és azonosítása

Ha ismeretlen tárggyal, hellyel vagy koncepcióval találkozunk, a ChatGPT képes lehet az azonosítására vagy leírására. A program képes például ismeretlen bútorok vagy növények nevét megadni. Persze itt is elképzelhető, hogy a program inkáb kitalál valami hihetőnek hangzó választ a valóság helyett.

Akár képeket is feltölthetünk, hogy az MI leírja vagy azonosítsa a látottakat, ami különösen akkor lehet hasznos, ha magunktól nem ismerjük fel, hogy mi van a képen.

Tervezés és ütemezés

A Geeky Gadgets szerint a ChatGPT akár az időnk rendszerezésére is alkalmas lehet, és hatékony időrendet és terveket alakíthat ki. A teendőink listázásával megkérdezhetjük, hogy milyen sorrendben érdemes azokat elvégezni.

Nagyobb projekteket a ChatGPT képes lehet kisebb feladatokra osztani, és időrendet alkotni a termelékenység érdekében. 

Ötletelés és brainstorming

Valószínűleg ez az a két feladat, amelyre a leginkább használhatók a ChatGPT és társai, hiszen itt a hallucinációk nem jelentenek gondot, lévén nem tényekkel dolgozunk. Ha például valami eseményt tervezünk, a csetrobotok széles körű, releváns javaslatokat fogalmazhatnak meg számunkra.

Ha leírjuk röviden a céljainkat, a program egyedi nézőpontot nyújthat számunkra, ami nem jutott volna magunktól az eszünkbe.

Szerkesztés és lektorálás

A ChatGPT képes ellenőrizni az általunk alkotott szövegeket, például helyesírási és nyelvtani szempontból is, de észreveheti a központozási hibákat és az elütéseket is.

Arra is megkérhetjük az MI-t, hogy elemezze az írásunk stílusát, és javaslatokat fogalmazzon meg a tömörebb, meggyőzőbb szöveg érdekében.

Nyelvek gyakorlása

A ChatGPT akár a nyelvtanulásban is segítséget nyújthat, hiszen számos nyelven társaloghatunk vele. A csetrobot javíthatja a szókincsünket, és kijavíthatja a hibáinkat is a szövegeinkben.

A program akár különböző szófordulatok megértésében is segíthet, és akár a kulturális kontextust is megadhatja hozzájuk.

Szerepjáték és szimuláció

A ChatGPT képes különböző szerepeket felvenni, ami hasznos lehet valós forgatókönyvek elpróbálásában. A csetrobot segíthet a teljesítményértékelésről vagy épp a konfliktusok feloldásáról szóló beszélgetések gyakorlásában is.

Az MI akár hasznos tanácsokat adhat nyilvános beszédekre való felkészülés terén is. A gyakorlás segítségével pedig javíthatjuk önbizalmunkat és csiszolhatunk a készségeinken.

Média és más források ajánlása

A csetrobot személyre szabott ajánlásokat is megfogalmazhat számunkra érdeklődési körünk és céljaink alapján. Itt is csak arra kell figyelni, hogy a program ne hallucinált, hanem ténylegesen létező dolgokat ajánljon számunkra.

Az MI akár a produktivitásunk javításában is hasznos segítségül szolgálhat.

Tartalomöletek generálása

A tartalomgyártók számára különösen hasznos lehet az MI, bár ez sokszor ahhoz vezet, hogy a technológia fő felhasználási módja a csetrobotok által előállított spam lesz.

Ugyanakkor abból a ChatGPT rendkívüli mennyiséget képes előállítani, ami, ha az oldalunkat reklámokkal kötjük össze, akár busásan meg is térülhet.

Kódolás és hibakeresés

A programozók számára különösen hasznosak lehetnek a ChatGPT és társai, nem véletlen, hogy a technológia egyik fő felhasználási területe is a Copilot nevű programozási asszisztens.

Programozási feladatok esetében így bátran fordulhatunk a csetrobotokhoz, és szerencsés esetben helyes választ is kaphatunk. Az MI segíthet különböző leírásokkal is, ha új programnyelven dolgozunk, és elárulhatja, hogy mi a helyes szintaxis egyes parancsok esetén.

Ugyanakkor a javaslatokat az alkalmazásuk előtt mindig érdemes tesztelni.

Arra is érdemes figyelni, hogy egy kutatás szerint, bár az MI-t használó menedzsment-tanácsadók produktívabbak lettek, mint azok, akik nem használják ezeket az eszközöket, a teljesítményük jóval kevésbé pontos, még akkor is, ha a felhasználók figyelmét felhívják a technológia korlátaira.