Kedd hajnalban az Európai Parlament (EP) és az Európai Tanács (ET) tárgyalói ideiglenes megállapodásra jutottak az új szabályokról, amelyek kitiltják a kényszermunkával készült termékeket az EU piacáról. Az új szabályozás keretet teremtene a tilalom érvényesítésére, többek között vizsgálatok, új informatikai megoldások, valamint más hatóságokkal és országokkal való együttműködés révén.

Eu,Flags,Waving,In,Front,Of,European,Parliament,Building.,Brussels,
Fotó: Shutterstock

Az elfogadott szöveg szerint a nemzeti hatóságok, vagy harmadik országok érintettsége esetén az EU Bizottsága kivizsgálja a kényszermunka feltételezett alkalmazását a vállalatok ellátási láncaiban – olvasható az Európai Parlament oldalán. Ha a vizsgálat arra a következtetésre jut, hogy kényszermunkát alkalmaztak, a hatóságok követelhetik az érintett áruk kivonását az EU piacáról és az online piacterekről, valamint a határokon történő lefoglalását.

Az árukat ezt követően el kell adományozni, újra kell hasznosítani vagy meg kell semmisíteni.

Az unió számára stratégiai vagy kritikus jelentőségű áruk visszatarthatók mindaddig, amíg a vállalat ki nem iktatja a kényszermunkát az ellátási láncából. Azokat a cégeket, amelyek ezt nem tartják be, pénzbírsággal sújthatják. Ha azonban kiiktatják ellátási láncaikból a kényszermunkát, a betiltott termékeket vissza lehet engedni a piacra.

Az Európai Bizottság összeállít egy listát azokról a gazdasági ágazatokról, amelyek olyan meghatározott földrajzi területeken vannak, ahol állami kényszermunka folyik. A bizottság azonosíthatja azokat a termékeket vagy termékcsoportokat is, amelyek esetében az importőröknek és exportőröknek további adatokat kell benyújtaniuk az uniós vámhatóságoknak, például a termékek gyártójára és szállítóira vonatkozó információkat.

Amint az EP és az ET zöldutat adnak az ideiglenes megállapodásnak, az uniós tagországoknak 3 évük lesz az új szabályok alkalmazásának megkezdésére.

Számos neves világvállalat érintett lehet a szabályozásban, mint például a Volkswagen csoport is, mivel az általa gyártott autókban kényszermunkával készült alkatrészek lehetnek. Az amerikai kikötőkben nemrég több ezer Porsche, Bentley és Audi autót foglaltak le, miután a gyártó egy olyan kínai alkatrészt talált azokban, melyek megsértik a kényszermunkát tiltó amerikai törvényeket.