Nemzetközi gazdaság

Az iráni támadás egyelőre nem befolyásolta az olaj árát

Az olajkereskedők valószínűleg abban bíznak, hogy a Közel-Keleten valójában egyik fél sem akarja tovább eszkalálni a helyzetet.

A közel-keleti fejlemények ellenére az olajárak nem mozdulnak: az északi-tengeri Brent olajfajta ára vasárnap hordónként 0,5 százalékkal, 90,2 dollárra nőtt, az árfolyam napok óta 90 és 91 dollár között mozog. Az Egyesült Államokban irányadó West Texas Intermediate (WTI) kurzusa pedig szintén fél százalékkal, 85,45 dollárra emelkedett.

Chikyu unveiled to media in Shizuoka,Japan
Fotó: AFP

Az olajkereskedők valószínűleg abban bíznak, hogy a Közel-Keleten valójában egyik fél sem akarja tovább eszkalálni a helyzetet. A mai éjszakai támadás ellenére sem Irán, sem az Izrael, vagy az Egyesült Államok nem tervez totális háborút, így az üzletkötők szerint a konfliktus diplomáciai eszközökkel még megoldható, mielőtt egy nagyobb mértékű háború az egekbe emelné a fekete arany árát.

Szombat este Irán célba vette Izraelt, az első hírek még több tucatról szóltak, később kiderült, hogy valójában 300 drónt és több rakétát is kilőttek a mintegy kétezer kilométerre lévő országból. Az eset közvetlen előzménye, hogy április 1-jén izraeli erők légicsapást mértek az iráni damaszkuszi nagykövetség épületére, és megölték az Iráni Forradalmi Gárda több tisztjét.

Hogy nézne ki egy nyílt háború Irán és Izrael között?

Izrael vadászgépekkel kezdené a válaszcsapást az iráni drón- és rakétatámadásokra. Ha szárazföldi hadműveletekre kerül sor, a libanoni Hezbollahé lehet a kulcsszerep. Izrael hadereje jelentős technológiai fölényben van, viszont Irán hatalmas készletekkel rendelkezik olcsó drónokból, amelyek leterhelhetik az izraeli légvédelmet.

 

izraeli háború irán olaj
Kapcsolódó cikkek