A Runner’s World szakportál átfogó, szinte minden igényre kiterjedő szempontrendszert dolgozott ki, hogy rangsorolják, melyik a legjobb futócipő a szezonban. 275 aktív, eltérő életkorú, alkatú, képességű tesztelő véleményezi a futócipőket, minden létező terepen. A futók egy hónapig tesztelik a termékeket, több mint 100 mérföldet beletesznek, csak ezután értékelik a futócipő paramétereit: mennyire illeszkedik a lábhoz, mennyire kényelmes, mennyit bír. 

woman jumping in the air, sport , trainers
Érdemes elővigyázatosnak lenni a minimalista tervezésű, lapos, lejtés nélküli cipőkkel / Illusztráció: Getty Images

Ezzel párhuzamosan egy sor mechanikai tesztet is végeznek a modelleken a portál saját laboratóriumában. Megmérik az egyes edzőcipők súlyát, rugalmasságát, párnázását, talpvastagságát, darabokra szedik és úgy vizsgálják őket. A két vizsgálat szempontjait összegzik a szerkesztők, így áll össze a rangsor.  

Nem mindig a könnyebb a jobb 

A futók egy része a kifejezetten könnyebb súlyú futócipőket keresi. A szakportál szerint a könnyebb edzőcipők általában kevésbé párnázottak, aki nagyobb távolságokat fut, számára célszerűbb választás a párnázottabb cipő, mert jobban elnyeli az ütközést. Másik fontos szempont a cipő lejtése, mennyire magas a sarokrész a lábujjakhoz képest. A legtöbb futócipő talpának lejtése 6 és 12 mm között van, de vannak olyan cipők is a piacon, amelyeknél a lejtés kevesebb, mint 4 mm. A portál azt tanácsolja: vásárláskor azt a lejtést válasszuk, ami számunkra a legtermészetesebb és legkényelmesebb, vegyük figyelembe a futásunk mechanikáját és a korábbi sérüléseinket is. Érdemes elővigyázatosnak lenni a minimalista tervezésű, lapos, lejtés nélküli cipőkkel, a szakírók szerint ezeknél nagyobb a sérülés veszélye.  

A Runner’s world rangsora szerint a legjobb futócipők 2024-ben:  

  • Legjobb edzőcipő napi használathoz: Brooks Ghost 15 (ára: 110 dollár)* 
  • Legpuhább edzőcipő napi használathoz: Saucony Triumph 21 (ára: 160 dollár)  
  • Legjobb könnyített edzőcipő napi használathoz: Hoka Mach 5 (ára: 140 dollár)  
  • Legjobb női futócipő: Lululemon Blissfeel 2 (ára: 128 dollár) 
  • Legjobb illeszkedés frissítés: Nike Pegasus 40 (ára: 78 dollár) 

*Az árakat a portál eltérő forrásokból közli 

Győzött a Brooks 

A tesztgyőztes Brooks Ghost 15 mellett a tesztelők szerint az szólt, hogy az új, ún. DNA Loft v2 hab jól csillapítja az ütést, és könnyebb, mint az eggyel korábbi, Ghost 14 verzió. Azt is kiemelték: a felsőrész bőséges párnázása védi a bokát, megfelelő a lábtér és jó a hátsó stabilitása is.  A cégről annyit érdemes tudni, 1914-ben alapították Philadelphiában, innovációban kiemelkedő teljesítményt nyújtanak, 2013-ban, elsőként dobták a futócipők piacára a DNA habanyagot (később Super DNA). 

A legjobb versenycipők 

A Runner’s world több más szempont alapján is rangsorolta a cipőket. A legjobb ár-érték arányú párnázott cipőnek az Asics Gel-Cumulus 25 (ára: 100 dollár) bizonyult.  A versenycipők közül a legjobb maraton versenycipő az Adidas Adizero Adios Pro 3 (ára: 250 dollár), a legsokoldalúbb versenycipőnek a Nike férfi Vaporfly 3 (270 dollár) országúti versenycipőt találták. A leggyorsabb érzetet a Brooks Hyperion GTS (ára: 140 dollár) nyújtotta a tesztelők szerint, a legjobb stabilitást a New Balance Fresh Foam X 860v13 nyújtotta (ára: 140 dollár). A tesztelők a legjobb általános terepcipőnek a Salomon Thundercross modelljét választották (ára: 140 dollár)