Nemzetközi gazdaság

Trump adócsökkentése a kampánycsaták középpontjába került

Miközben a felszínen – legalábbis Magyarországról figyelve – az olyan ideológiai kérdések mentén kezd kibontakozni az amerikai elnökválasztási harc, mint például az abortusz megengedhetőségének a határai, a bevándorlás vagy a genderviták, egy sokkal prózaibb, ám az ideológiákkal szintén összefüggő kérdés is napirendre került, amely az amerikaiak zsebét érinti – Donald Trump adócsökkentései és Joe Biden adótervei. Ezek döntő hatással lehetnek a voksolás eredményére.

Az adópolitika területén – főként Donald Trump adócsökkentési terveivel kapcsolatban – néhány egyéb kiemelt kérdés mellett, mint az abortusz és a bevándorlás, várhatók a legvérmesebb összecsapások az idei amerikai elnökválasztás során – írja a tengerentúli NBC News hírportál.

Former US president Donald Trump adócsökkentés campaign rally
A volt elnök és jelenlegi elnökjelölt Donald Trump adócsökkentése a viták fókuszába kerülhet / Fotó: AFP

 

Donald Trump adócsökkentése

Ráadásul érdekes egybeesés, hogy Trump korábbi adócsökkentései – amelyeket elnöksége idején, pontosabban 2017-ben fogadtak el – éppen 2025 végén járnak le, így a kongresszus mellett az elnökválasztás győztese dönthet majd róla, hogy mi legyen a sorsuk a későbbiekben. A republikánus párt (Grand Old Party, GOP) elnökjelöltje nem is hagyott kétséget tervei felől, egy gazdag adományozókkal nemrégiben tartott konzultáción félreérthetetlenül kijelentette, hogy meghosszabbítja „a Trump-adócsökkentéseket”, ha megválasztják.

Sőt, a GOP-többséggel működő képviselőházi House Ways and Means Committee egyik meghallgatásán is hangsúlyozták a republikánusok, hogy kiterjesztenék a 2017-es adócsökkentési és foglalkoztatási törvény (TCJA) sikerét.

Trump adózással kapcsolatos tervei szerint tehát a jövedelmi spektrum egészében megmaradnának az alacsonyabb adókulcsok, a legnagyobb előnyök azonban abszolút összegben továbbra is értelemszerűen a legjobban keresőket illetnék meg.

Joe Biden tervei

Joe Biden jelenlegi amerikai államfő, illetve demokrata elnökjelölt viszont a törvényt a leggazdagabb amerikaiaknak nyújtott ajándékként támadta, és ismételten fogadkozott, hogy „a nagyvállalatok és a nagyon gazdagok végre méltányos adót fizetnek majd”.

Az elnök egyébként korábban támogatta az amerikai társasági kulcsának 21 százalékról 28 százalékra emelését is, ám kijelentette, hogy az évi 400 ezer dollárnál kevesebbet kereső állampolgárok adói egy centtel sem emelkednek – legalábbis szövetségi szinten.

Biden emellett 3600 dolláros gyermekenkénti adócsökkentést szorgalmaz a családok számára, és egy 800 dolláros átlagos adókedvezményt a „frontvonalban dolgozók”, azaz azok számára, akik közvetlenül foglalkoznak ügyfelekkel. Mindemellett 25 százalékos minimumadót vetne ki a milliárdosokra – derül ki egy most közzétett kampánytervezetből.

U.S. President Joe Biden Delivers Remarks At A Campaign Event
Joe Biden elnök is előadta adózással kapcsolatos terveit / Fotó: AFP

 

Az érvek csatája

A demokraták szerint a republikánusok adópolitikája csak a leggazdagabbakat segítené, miközben felduzzadna az Egyesült Államok államadóssága is.

Trump és a GOP ellenben azzal érvel, hogy miután 2017-ben csökkentették az adóterheket, 2018-ban és 2019-ben olyan erős évek köszöntöttek Amerikára, hogy a a bérek, és a beruházások is markánsan meglódultak, a virágzásnak pedig csak a koronavírus-járvány vetett véget.

Szerintük az ország adósságnövekedését és költségvetési hiányát egyébként sem a GOP adócsökkentése, hanem az elszabadult költekezés hizlalja.

 

 

Donald Trump adópolitika meghosszabbít adócsökkentési
Kapcsolódó cikkek