BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mellrák gyógykezelése: gyorsított eljárásban engedélyezik a Roche új gyógyszerét

Az amerikai gyógyszerhatóság gyorsított eljárásban vizsgálja a Roche gyógyszergyár új termékét, ugyanis az eddigi vizsgálatok szerint a gyógyszer hozzájárul az emlőrákban szenvedő betegek hosszabb élettartamához, anélkül, hogy a betegség előrehaladna.

Gyorsított felülvizsgálati eljárást kap a Roche gyógyszergyár kísérleti emlőrákgyógyszere – írja a Bloomberg. Az eljárást azért gyorsította fel az amerikai gyógyszerhatóság, mert kiderült, hogy a gyógyszer hozzájárult a betegek tovább élésében a betegség előrehaladása nélkül. 
A döntést támogatta az a kutatás is, amelyik igazolta, hogy az inavolisib nevű gyógyszerhatóanyag hatékonyabb elsődleges kezelési lehetőséget kínálhat azoknak a nőknek, akinél a mellrák egy bizonyos mutációja jelent meg. 

Female doctor examines woman breasts using ultrasound machine
Mellrák kezelésében ígéretes gyógyszert vizsgál az amerikai gyógyszerhatóság / Fotó: Shutterstock

 

A mellrák bizonyos mutációját gyógyítja

A Roche azt közölte kedden, hogy a PIK3CA nevű mutációval diagnosztizált nők standard kezelésévé válhat a gyógyszer. A mutációk – a hormonpozitív emlőrákok mintegy 40 százalékában fordulnak elő – a tumor növekedését, a betegség progresszióját és a kezeléssel szembeni rezisztenciát okozzák.

A vállalat tavaly decemberben számolt be a gyógyszerrel kapcsolatos kulcsfontosságú eredményekről. A hírre a Roche részvényei alig változtak a zürichi tőzsdén. A részvény idén 3 százalékot esett, egyike az európai gyógyszergyártókat követő Bloomberg-index öt legrosszabbul teljesítő részvényének. 

A Figyelő konferenciák rendezvénysorozat keretében a Mediaworks Hungary Zrt. a Napidoktor támogatásával egészségügyi konferenciát rendez Csak egészség legyen! címmel. A május 28–29-i kétnapos konferencián olyan fontos témákról is lesz szó többek között, mint a paradigmaváltás az egészségügyben, a gyógyszeripar kitörési pontjai, a mesterséges intelligencia szerepe és a korszerű táplálkozás.

 

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.