BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Ai,,Machine,Learning,,Hands,Of,Robot,And,Human,Touching,On

A mesterséges intelligencia már a hangulatunkra is pályázik

A japán SoftBank olyan hangmódosító technológián alapuló projekten dolgozik, amely a dühös hangvételt száműzi az ügyfelek telefonhívásaiból.

Szinte naponta halljuk, hogy a mesterséges intelligencia (MI) mi mindent vehet el tőlünk a jövőben, de egyelőre leginkább a munkánkat féltjük tőle. Azonban a technológia villámgyors fejlődésének köszönhetően már a hangulatunkat is a neki tetsző módon alakíthatja. A SoftBank projektje olyan MI-technológia létrehozásáról szól, amelynek az lesz a dolga, hogy finomítson például a call centerek ingerült telefonbeszélgetésein – írja a Financial Times.

Ai,,Machine,Learning,,Hands,Of,Robot,And,Human,Touching,On
Fotó: Shutterstock

A szolgáltatási szektor dolgozóival szembeni durva hangnem és a növekvő visszaélések kiküszöbölésére Masayoshi Son, a SoftBank Group Corp. befektetési holding alapítója a Tokiói Egyetemmel olyan mesterséges intelligencián alapuló rendszeren dolgozik, amely megvédi a telefonközpontokban dolgozókat a méltatlanul elszenvedett verbális zaklatásoktól, amelyeket az ügyfelektől kapnak.

Nyűgös ügyfelek 

A projekt még korai stádiumban van, és még sokat kell dolgozni rajta, de az elv már működik. Elméletileg a hangmódosító mesterséges intelligencia valós időben változtatja meg a dühös emberi hívóhangot, így a telefon másik végén lévő személy csak egy sokkal finomabb verziót hall. 

A hívó eredeti szavai érintetlenül maradnak, csak a hangvétel lesz visszafogottabb és halkabb, ezzel védenék például a call centerekben dolgozókat az ingerült ügyfélhívásoktól. 

A Soft Bank 2026 márciusára tervezi az új technológia telepítését az értékesítési és szolgáltató szektorokban.

A beszédes Emotion Cancellingelnevezésű rendszert színészek bevonásával képezték ki, akik dühös kifejezések széles skáláját használták, és sokféle módon, például kiabálással és sikoltozással adtak hangot haragjuknak. Ezekre a kifejezésekre és az erősebb hangvételre megtanított mesterséges intelligencia így képes felismerni és finomítani rajtuk. 

Kinek a hangja?

A valós idejű hangmódosítás azonban számos kockázatot is magában hordoz. A kockázatok elsősorban egyelőre a tulajdonjoggal, mégpedig a hírességek és mások felhasznált hangjának tulajdonlásával kapcsolatosak. Az Emotion Cancelling megoldást jelenthet a call centerek kezelőire nehezedő pszichés teherre és a kiabálás okozta stresszre, mert a mesterséges intelligencia, mihelyt érzékeli a nem megfelelő hangnemet, beavatkozik a beszélgetésbe a munkavállaló védelme érdekében. A fejlesztők azonban azt mondják, hogy az ügyfélszolgálatos védelme nem lehet az egyetlen szempont. Szerintük 

a gond ott kezdődik, ha ez a védelem túlmegy egy határon, például azzal, ha a mesterséges intelligencia engedély nélkül csiszol az ügyfelek hangján.

 Az ötlet tehát jó, de a végső cél a szolgáltató szektorban dolgozók védelme mellett az ügyfél jogainak védelme is. 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.