BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
béremelés

Újabb csapás a német gazdaságnak: magas béremelést követel a fémipar

A német ipar dolgozói ismét összefognak a magasabb fizetésért. A 7 százalékos béremelés olyan vállalatokat érintene, mint a Thyssenkrupp, a Siemens Healthineers vagy a Bosch.

A német fémipari szakszervezet, az IG Metall vezetősége hétfőn azt tanácsolta tagjainak, hogy a közelgő kollektív tárgyalási fordulóban 7 százalékos béremelést követeljenek, ami jóval meghaladja a jelenlegi inflációs rátát.

béremelés
Az IG Metall a német fémipari dolgozók nevében követel béremelést / Fotó: Ina Fassbender / AFP

Németország legnagyobb ipari szakszervezete közleményben tudatta, hogy a regionális testületek pénteken határozzák majd meg a szakszervezet hivatalos bérköveteléseit a következő 12 hónapos időszakra vonatkozóan.

Az inflációs ráták ugyan csökkentek, de a pénztárnál fizetendő árak szintje magas. A 7 százalékos emelés több mint reális a nyereséget halmozó vállalatok számára

– olvasható a gépipari és elektronikai ágazatokat tömörítő szakszervezet közleményében.

Mint elmondták, a 3,9 millió munkavállaló nevében szeptember közepén kezdődő tárgyalási fordulónak jelentősen magasabb béreket kell hoznia, mert a vállalatoknak nagy a rendelésállománya, a megnövekedett munkakövetelményeket pedig a fizetésnek is tükröznie kell.

A tárgyalások olyan német ipari óriásokkal folynak majd, mint a Thyssenkrupp, a Siemens Healthineers vagy a Bosch.

Béremelési nyomás a gazdaságon

Az Európai Központi Bank ebben a hónapban azt mondta, hogy szorosan figyelni fogja a béreket, miután 2019 óta először csökkentette az irányadó kamatszintet – ezt az infláció 2022-es 10 százalékról a közelmúltban a 2 százalékos célérték fölé történő csökkenése ösztönözte.

Az EKB döntéshozói az erős árnyomást mellett a bérek növekedését emelték ki, mint kockázati forrást, az IG Metall által bemutatott követelések pedig tovább növelik a bizonytalanságot, hogy vajon a jegybank vajon folytatni tudja-e a kamatcsökkentést a közeljövőben.

Eközben a német fogyasztói árinfláció májusban 2,8 százalék volt, szemben az áprilisi 2,4-gyel.

Megengedheti-e magának a német gazdaság a négynapos munkahetet?

A magas termelékenységnek köszönhetően a német munkavállalók kevesebbet dolgoznak, mint sokan mások a világon. A gazdaság lassulása és a munkaerőhiány ellenére megindult a vita, érdemes-e bevezetni a négynapos munkahetet.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.