Megvásárolta a brüsszeli székhelyű technológiai tőzsde, az Easdaq 58 százalékát a Nasdaq. Az átalakítás után Nasdaq Europe névre hallgat majd a piac, melyet az amerikaiak szándéka szerint összekapcsolnak majd az Egyesült Államokban és a Japánban működő Nasdaqkal. A cél a régi: az elektronikus tőzsde továbbra is 24 órán át nyitva tartó piacot kíván létrehozni. A megvásárolt részvénypakett a jövőben 58 százalékról 51 százalékra apadhat részvények és warrantok kibocsátása után.
A Nasdaq 70 millió eurót fordít az ügyletre, ebbe beleszámít a megvásárolt tulajdoni hányad (eddig nem közölt) ára, a Nasdaq márkanevének, a tőzsde márkavédjegyének és alkalmazottainak áthelyezése Londonba és Brüsszelbe.
Az Easdaq elnöke támogatja a lépést, és azt ajánlotta a részvényeseknek, hogy fogadják el a megállapodást.
Jó néhány piaci szereplő szkeptikusan szemléli az amerikai serénykedést. Peter Lewis, az SG Securities londoni vezetője a Bloomberg hírügynökségnek elmondta: véleménye szerint a befektetők nem tolonganak majd a Nasdaq Europe kapujában, ez a döntés ugyanis semmiképpen nem jelent előrelépést. Lewis szerint ha az amerikaiak komolyan gondolják az európai jelenlétet, olyan kereskedési megoldást kellene találniuk, melyet az európai befektetők is hajlandóak használni.
A Nasdaqon ugyanis a New York-i tőzsdéhez hasonlóan kereskednek, vagyis a brókerek egyben árjegyzők is, így folyamatosan jelzik azt az árat, melyen vennének, és azt is, ahol eladnak. Európában viszont mindenhol az ajánlati könyves megoldást használják, ahol a rendszer automatikusan hozza össze a vevőket és az eladókat.
A Nasdaq idén nyárra ígéri Európai Kereskedési Rendszerének rajtját, mely azonban a tervek szerint továbbra is az árjegyzői rendszeren alapul majd. Az idei év végére viszont előrukkolnak az integrált árjegyzői-elektronikus ajánlati könyv alapú vadonatúj szisztémával is -- állítják.
Megállapodott az együttműködésről a Nasdaq és a londoni származékos piac, a LIFFE is: a jövőben az amerikai egyesült államokbeli részvényekre kiírt határidős kontraktusokkal lehet majd kereskedni, az amerikai szabályozás ezt 19 évvel ezelőtt tiltotta meg. Amennyiben a Nasdaq-LIFFE terv elnyeri az USA felügyeletének jóváhagyását, az amerikai nyitvatartási időn kívül is lehet majd üzletelni a New York-i tőzsde és a Nasdaq összes részvényének határidős kontraktusával, Európában.
A Nasdaq 1999-ben kezdett el szövetségest keresni az öreg kontinensen, de eddig nem járt sikerrel. Először önálló börzealapításon gondolkodtak, ám ezt elvetették, ezt követően a londoni és a frankfurti tőzsde szövetségéhez csatlakoztak volna, ami viszont meghiúsult.
Az amerikaiak bejelentették: az Easdaqtól függetlenül három másik tőzsdével is tárgyalnak, megbeszéléseket folytatnak Londonnal, Frankfurttal és a Euronexttel is.