Pénz- és tőkepiac

Hogyan lesz pénz a nyertes pályázatból?

Az igazi munka akkor kezdődik, amikor a pályázó megkapta az értesítést: nyert.

Ki kell használni az Új Széchenyi -Terv adta lehetőségeket.

A várva várt nyerési értesítő a legjobb hír, igaz, lehet, hogy akár több hónapot kell várni rá, írja tanácsadójában a Piac és Profit. Ebben már azt tudatja velünk a Hatóság, hogy mekkora összeget különít el vállalkozásunk pályázati úton történő fejlesztésére, magyarul, mennyi pénzt nyertünk. Az értesítőt lobogtatva elkezdődhet az igazi munka, elindulhat az álom valóra váltása, végre indul a teljes gőzerővel fejlesztés/megvalósítás. Egy görög mondás szerint: „ha beállunk a körbe, táncolni kell!" - itt éppen erről van szó, ekkor indul az igazi munka.

Támogatási szerződés
Ez a pályázati támogatás lehívásának hivatalos elindítása, mely részletesen, pontról pontra értelmezi a teendőket, az előrehaladás ütemét, a vállalásokat, a megvalósítás és a befejezés lépéseinek tisztázásával. Ez szerződés a pályázó és a Hatóság közötti írásos dokumentum, mely a pályázat megvalósításának pontos „adatait" tartalmazza. ( pl.: pályázó adatai,pályázat adatai, mellékletek,pályázat nyomon követésének lépései,támogatás kifizetéseinek szabályai...stb) Ezt a szerződést, a nyertes pályázó általi aláírása teszi hivatalossá. Ebben foglaltatik, hogy a pályázati úton elnyert támogatás valós felhasználása, hogyan is fog történni, illetve, itt vállal felelősséget a pályázó a pályázatban leírtak megvalósítására.

Előleg
Mint tudjuk az EU-s pályázatok utófinanszírozású konstrukciók, így rendkívül fontos az a lehetőség, amely sok kiírásban, a pályázókat oly módon segíti, hogy a felmerült elszámolható költségek egy részét, előleg formájában megigényelhetik. A nyertes pályázó kifizetési kérelmet nyújthat be, amely a projekt elindítását segíti, amennyiben erre a pályázat lehetőséget ad, illetve a szerződésben is bele lett foglalva. Ez az összeg, illetve lehetőség pályázatonként változik. Van, ahol nincs rá egyáltalán lehetőség, de sok pályázatban már általában a  támogatás 25% - 50%-a előlegként lehívható.

A pályázatok elkészítésére fordítandó átlagos idő idén kb. 30%-kal csökken, a pályázatok átlagos átfutási ideje 25-40%-kal lesz rövidebb. Az év elejétől több, elsősorban a kis- és közepes vállalkozásokat kedvezően érintő változás lépett életbe az uniós pályázati rendszerben is.
• Egyszerűsödtek a pályázatok, gyorsabb lett és kevesebb adminisztrációval jár a szerződéskötés, 2,5-szeresére gyorsultak a kifizetések.(Az adminisztráció 10 százalékos csökkenése 1 új munkahelyet jelentene szakemberek szerint.)
• Amennyiben van mód előleget kérni, azt a pályázat meghatározza, de egyben is lehet ezeket a támogatási igényeket lehívni!Mikor kezdhető el az igazi munka?

A cikk folytatását megtekintheti a Piac&Profit oldalán

monitoring előleg támogatási szerződés jelentés
Kapcsolódó cikkek