Pénz- és tőkepiac

A régióra is lecsapott az eladási hullám

A régiós mezőny végére szorult a budapesti és a varsói tőzsdeindex februárban, a lapunknak nyilatkozó szakértő szerint azért, mert a két index hagyományosan érzékenyebb a hangulatváltozásokra.

A régió öt legnagyobb forgalmú tőzsdéje közül csak a bukaresti börze zárta plusszal a februárt. A januári 8 százalékhoz képest persze a februári 1 százalék nem túl magas, de a budapesti 5,2 százalékos mínuszhoz vagy a varsói 7,4 százalékos veszteséghez képest szép teljesítmény. Az öt nagy indexe átlagosan 3,2 százalékkal csökkent. Bukarestben a Romgaz 8 százalékos, a BRD 5,9 százalékos és a Banca Transilvania 4,7 százalékos szárnyalása húzta az indexet. Legrosszabbul a magyarországi mobilpiaci belépést már többször elhalasztó Digi teljesített, befektetőinek 5,4 százalékos veszteséget kellett elkönyvelniük.

Forrás: Wiener Börse

A román börze a leginkább defenzív karakterisztikájú piac, ami az alacsony likviditásnak és annak tudható be, hogy a cégek többsége a hagyományos, kevésbé rapid módon növekvő szektorokban tevékenykedik – mondta lapunknak Kocsi János, az Amundi Befektetési Alapkezelő Zrt. részvényportfólió-menedzsere. Emellett a megelőző fél évben jelentősen alulteljesítettek a román papírok a régióban, ami az akkori kormány nem túl piacbarát intézkedéstervezeteinek volt betudható. Az említett kabinetet azóta leváltották. Kocsi szerint a piac fellélegzésének, a politikai kockázat részleges kiárazásának lehettünk szemtanúi februárban. Ez adott teret az amúgy kedvező fundamentumokkal rendelkező vállalatok, köztük a BRD, a Banca Transilvania, a Romgaz, a Petrom vagy a Transgaz stb.) felülteljesítésének.

A lengyel és a magyar index hagyományosan érzékenyebb a globális tőkepiaci hangulat romlására, mert e piacoknál likvidebbek a blue chipek. Ennek megfelelően tavaly a szóban forgó két index teljesített a legjobban, így a lejtmenetben nem csoda, hogy rosszabbul alakultak a dolgok. A lengyelek esetében a nyugdíjpénztárak szabályozásával kapcsolatos bizonytalanság fokozódása sem segített – mondta a szakértő.

Prágában csak 0,9 százalékkal esett a vezető index, de itt sokat számított, hogy a PX mutatóban fajsúlyos Erste február utolsó napján 7 százalékkal drágult a vártnál jobb gyorsjelentés hatására. A hónap nyertese a higiéniai termékeket is gyártó Pegas Nonwovens volt 6,7 százalékos plusszal. Több mint 4 százalékos veszteséggel a CEZ energiacég és a Stock Spirits likőrgyártó lett a sereghajtó a cseh parketten.

Bécsben az ATX index 3 százaléknál is nagyobbat esett. Itt is rosszabb lenne a kép a Prágában és Bécsben is listázott Erste hó végi hajrája nélkül, de a Wienerberger látványos utolsó napos ralija szépített az összképen. Az egész hónapot nézve az Erste 4,4 százalékkal nyert az osztrák posta és a világ legnagyobb téglagyártója előtt. A sereghajtó trió a Telekom Austria, az OMV és a világítástechnikában érdekelt Zumtobel volt 6,5, 6,7 és 8,2 százalékos veszteséggel.

Budapesten 5,2 százalékkal csökkent a BUX februárban. Mind a négy blue chip árfolyama esett. Az OTP 0,8, a Mol 7,8, a Richter az Esmya-ügy miatt 11,6, míg a Magyar Telekom 2,6 százalékot veszített az értékéből.

A varsói WIG 20 index komponensei közül csak az IT-megoldásokat kínáló Asseco Poland zárt pluszban az elmúlt hónapban. Hat társaság is 10 százalékos vagy annál nagyobb veszteséget hozott a részvényeseknek. Köztük van a magyar piacon is érdekelt CCC cipőáruház, a Bank Zachodni, de a legnagyobb, 17,5 százalékos mínusszal az Eurocash élelmiszerbolt-hálózat zárt.

A kisebb régiós piacokat is figyelembe véve a kijevi végzett a lista élén, ám az 5,8 százalékos plusznál az inflációt is érdemes figyelembe venni amellett, hogy mindössze öt cég papírjai forognak a parketten, s a havi forgalom csupán egy szokványos budapesti nap 10-15 százalékát teszi ki.

A tizenegy vizsgált piac fő mutatói átlagosan 2,5 százalékkal emelkedtek az év első két hónapjában. Ilyen időtávon mellesleg már kedvezőbb a régiós összkép, a vizsgált tizenegy tőzsde közül hétnél emelkedett a vezető index. Budapest a maga 3,2 százalékos mínuszával ebben az összevetésben a második leggyengébben teljesítő piac.

Kocsi János hangsúlyozta, hogy a térség ellenállónak bizonyult a február eleji globális részvénypiaci korrekcióban. Ennek megfelelően a hónap második felében látott visszapattanás is szerényebbre sikeredett.

A régióban a külső kereslet mellett a belső fogyasztás is egyre nagyobb mértékben támogatja a növekedést. Az EU-transzfereknek köszönhetően egyelőre – az országok többségében – a külső egyensúly sincs veszélyben. A vállalatok várható közeljövőbeli eredményességbővülése és a stabil külső-belső egyensúly miatt a régió olcsó piacnak számít, ezért rövid és középtávon jók a kilátásai – tette hozzá a szakértő.

Kisebbek voltak a pesti kilengések

Az intenzív nemzetközi korrekcióban, az átlagos 5,2 százalékos visszaesés mellett a Budapesti Értéktőzsde biztatónak tartja, hogy Budapesten a legvolatilisabb napokon sem voltak akkora kilengések, mint New Yorkban, Londonban, Frankfurtban vagy akár csak a kelet-közép-európai régió más börzéin. A pesti napi átlagforgalom 13,9 milliárd forint volt, ami magasabb, mint a tavaly februári 10,1 milliárd és az előző havi 11,3 milliárd forintos érték. A szolgáltatók rangsora februárban is ugyanazt a sorrendet hozta, mint a január. A Concorde Értékpapír nyert, második lett a Wood & Company, a bronzérmet pedig ismét az Erste szerezte meg, az Equilor, a KBC, az OTP és a Random Capital előtt. | VG

 

ATX BÉT WIG20 tőzsde BUX
Kapcsolódó cikkek