Pénz- és tőkepiac

Növekvő eredmény a Takarék Csoportnál

Az év végéig lényegében lezárul a most még jogilag különálló takarékszövetkezetek és kisbankok integrációja – nyilatkozta a Világgazdaságnak Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója. A mélyreható átalakítások ellenére a Takarék Csoport a vártnál is jobb eredményekkel zárta a tavalyi évet.

A közelmúltban nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy elinduljanak a Budapest Bank privatizációs tenderén. A Takarék Csoporton kívül ugyanakkor már több bank – például az Erste és a K&H – is hasonlóan nyilatkozott. Hogyan lenne összeilleszthető egy nagy kereskedelmi bank a Takarék Csoporttal?

Ahogy mondani szokták, minden eladó lányt meg kell nézni, de még rengeteg dolgot nem tudunk. Nem ismerjük az értékesítés pontos feltételeit, és azt is meg kell vizsgálnunk, hogy a Budapest Bank mennyire illene bele a Takarék Csoport növekedési stratégiájába.

Hogyan alakultak 2018 pénzügyi eredményei a Takarék Csoportnál?

Kicsit olyan helyzetben vagyunk, mint a lovas a versenyen, aki vágtázás közben nyerget és zablát cserél a lován. Miközben gyökeres üzleti és szervezeti korszerűsítést hajtunk végre a Takarék Csoportban, sikerült fordulatot elérni az üzleti teljesítményünk terén is. Bár az átalakítások tetemes ráfordításokkal járnak, a pénzügyi eredmények mind a megelőző évieket, mind a várakozásainkat felülmúlták. A mérlegzárás még előttünk áll, annyi azonban már most látszik, hogy a Takarékbank mintegy nyolcmilliárd forint adózott eredménnyel, a Takarék Jelzálogbank pedig rekordösszegű, a nemzetközi számviteli szabványok szerint 6,6 milliárd forintos konszolidált nyereséggel zárta a tavalyi évet.

Fotó: VG

Különösen figyelemre méltó, hogy a kisbankok és a szövetkezeti hitelintézetek eredményei is számottevően javultak az elmúlt évben. Jókora leányvállalati portfóliónk szinte minden tagja nyereséges lett, miközben sikerült érdemben csökkenteniük a költségeiket. A Takarék Kereskedelmi Bank pedig 1,8 milliárd forint adózott nyereséget ért el a magyar számviteli szabványok szerint, ami óriási előrelépés a korábbi évekhez képest. Jól haladunk tehát a stratégiánkban elfogadott cél megvalósítása felé, amely 2021-re 20-30 milliárd forintos csoportszintű eredmény elérését irányozza elő.

Mennyire tudták kihasználni a hitelpiaci növekedést a lakossági és a vállalati oldalon?

Különösen a vállalati hitelezésben értünk el fontos eredményeket: itt a piaci átlagot jóval meghaladó, 30 százalék körüli bővülést sikerült megvalósítanunk, ami 830 milliárd forint körüli állományt jelent. Ebben a szegmensben egyetlen év leforgása alatt 1 százalékponttal növeltük a piaci részesedésünket. A lakossági piacon a jelzálog-hitelezésben léptünk nagyot előre, itt 35 százalékkal – a piaci átlagot 5 százalékponttal meghaladva –, 95 milliárd forintra emeltük az új kihelyezések összegét. A lakossági szegmens így 480 milliárd forintos állománnyal zárt tavaly.

A teljes interjú a Világgazdaság hétfői számában olvasható

(Címlapkép forrása: Móricz-Sabján Simon)

Takarék-csoport Vida József interjú
Kapcsolódó cikkek