Pénz- és tőkepiac

Változatlanul olcsók a blue chipek

A BUX és a blue chipek főbb értékeltségi mutatói elmaradnak az elmúlt évek átlagától és a szektortársakétól is.

A Budapesti Értéktőzsde fő mutatójának, a BUX-nak a P/E-alapú, vagyis az árfolyam és egy részvényre jutó nyereség hányadosa 2005-től számítva 10,9-es átlagot mutat. Ez azt jelenti, hogy a BUX-kosárban lévő kibocsátók nyeresége 10,9 év alatt termelheti ki a cégek jelenlegi értékét. A mostani, 12 hónapra vonatkozó P/E-mutató 10,1-es értékű, azaz 7 százalékkal olcsóbban lehet beszállni a BUX-ot leképező termékbe, mint az elmúlt időszakban.

Fotó: Vémi Zoltán / VG

„Mindeközben a BUX-cégek átlagos profitnövekedési várakozása 10 százalékos éves alapon, ami azt támasztja alá, hogy a részvények alulértékeltsége nem indokolt. A közelmúltban egyébként még a jelenleginél is alacsonyabb volt a mutató,

tavaly év közepén 9,7-ig ment le, de a hosszú távú történelmi folyamatokból ez sem lógott ki igazán. 2009 elején, a válság után, a P/E-ráta 6-ig is leesett, míg a 2007-es optimista időszakban 15-ön állt” – mondta Miró József, az Erste Befektetési Zrt. vezető elemzője.

Hozzátette, hogy a fejlett piaci mutatók, így a DAX vagy az S&P 500 jellemzően a historikus átlagon állnak, míg a feltörekvő piacok értékeltsége az elmúlt évben kissé elmaradt a saját történelmi átlagaitól. Az Erste célárfolyamai alapján számolt BUX indexnek egyébként egy év alatt 48 ezer pontig kellene emelkednie a jelenlegi 41 ezer pontról.

A BUX-ban 37,8 százalékos súllyal szereplő OTP átlagos P/E mutatója 10,2, jelenleg 9,6-en áll a bank részvénye. „Négy éve nyáron rekordmagasan, 18-on állt az OTP P/E-rátája, a hitelintézet utána hozta a várt profitnövekedést, és a mutató a jelenlegi szintre csökkent.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja

BÉT értékeltség
Kapcsolódó cikkek