A rovat támogatója: Budapesti Értéktőzsde Zrt.
Pénz- és tőkepiac

Új rekordon a lekötetlen betétek

Februárban új csúcsra, 9200 milliárd forint közelébe emelkedett a lakossági betétállomány. Rekordot döntött a folyószámlákon lekötés nélkül pihenő pénzek állománya és aránya is. A devizabetétek súlya viszont fokozatosan csökken a lakossági portfólióban.

Miközben a lakossági betétek állománya hónapról hónapra új csúcsokat döntöget, folyamatosan emelkedik a lekötés nélkül tartott pénzek aránya is a folyószámlákon – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból. A jegybank statisztikái szerint a lakossági betétek mennyisége 9166,3 milliárd forintot ért el 2020 második hónapjában, ami viszonylag erős, 7,6 százalékos éves bővülés eredménye. (A növekedési ütem ugyanakkor lassult némileg az egy évvel korábbi 8,6 százalékhoz képest.)

Fotó: Shutterstock

Az egyes betéti konstrukcióknál, illetve futamidőknél viszont igen változatosan alakult a kép az elmúlt egy évben. A látra szóló és a folyószámlabetéteknél például az átlagnál jóval magasabb, 12,5 százalékos éves emelkedést mutatott ki az MNB, ami szintén eddig még nem látott, 6726,9 milliárdos állományt eredményezett február végére.

A lekötött betéteknél viszont már sokkal eltérőbb a kép. A pár évvel ezelőtt még a legnépszerűbb konstrukcióknak számító, éven belüli futamidőre lekötött betéteknél a februárig tartó tizenkét hónap alatt több mint 14 százalékkal zsugorodott az állomány, és mindössze 1264,7 milliárd forintot tett ki. A hosszú, de legfeljebb kétéves lejáratú betéteknél ennél is gyorsabban, 29,1 százalékkal olvadt egy év alatt a kimutatott mennyiség: igaz, ennek már nincsen túl nagy jelentősége, hiszen február végén alig több, mint 38 milliárd forintot tartott ilyen konstrukciókban a lakosság. A két éven túli futamidejű konstrukcióknál viszont folytatódott az elmúlt időszakban megfigyelhető, viszonylag gyors állománybővülés: itt egyéves időtávon 12 százalékkal, 1136,7 milliárd forintra duzzadt a kimutatott mennyiség. A devizabetétekre változatlanul viszonylag kevés figyelem irányul a lakosság részéről, a második hónapban regisztrált, 1256,3 milliárd forintnak megfelelő állomány nem egészen 4 százalékos bővülést tükröz.

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek