Pénz- és tőkepiac

Aukción vesz vissza részvényeiből a Telekom

Váratlanul bejelentette pénteken a Magyar Telekom, hogy két hét múlva aukción vásárol vissza a piacon lévő részvényekből. Nem tudni, mennyit emelkedhet a június 25‑i tenderig az árfolyam, de az biztos, hogy újra izgalmas időszak következik a papír kereskedésében – vélik a lapunknak nyilatkozó elemzők.

Meglepetésként értékelhető, hogy aukció formájában vásárol saját részvényeket a Magyar Telekom, a piac ugyanis a társaság korábbi kommunikációja szerint erre kevésbé számított, sokkal inkább az elhúzódó, több hónapig tartó vásárlásokra készültek fel a befektetők – értékelt a Világgazdaság kérdésére Miró József, az Erste Befektetési Zrt. vezető elemzője.

A Telekom pénteken azt közölte, hogy június 25-én aukciót tart,

ott vásárol vissza saját részvényeket a piacról. A programot már februárban nyilvánosságra hozták, de a lebonyolítás módja péntekig nyitott volt. A rendelkezésre álló keret tekintetében nincs változás, részvényeseinek javadalmazása céljából legfeljebb 5,2 milliárd forintos keretösszegig vásárol a cég.

Miró szerint a

bejelentés hatására a következő két hétben emelkedés várható a Telekom-részvények árfolyamában,

s ha ez az erősödés elmarad, vagy szerényebb mértékű lesz, akkor a tender napján a nyitóár hozhat kiugró mozgást. Az utóbbi azért fontos, mert a Telekom közleménye szerint a kifizetett részvényenkénti ár maximum 5 százalékkal haladhatja meg az aznapi tőzsdei nyitóárat, valamint az egy részvényre jutó sajáttőke-értéket, ami 567 forint.

Fotó: Oliver Berg / dpa / AFP

Arra számítunk, hogy a tenderig hátralévő kereskedési napokon akár szinte kiürülhet a Telekom részvénykönyvének eladói oldala, vagy legalábbis sokan elhalaszthatják a részvények eladását

– közölte az Erste stratégája. Miró szerint a Telekom többségi tulajdonosának szemszögéből kedvező forgatókönyv, ha a könyv szerinti érték alatt vásárolhat, hiszen az a főtulajdonos részvényesi értékét növeli. A szakértő úgy véli, az aukció kedvező hír azoknak, akik nagyobb részvénycsomagot értékesítenének egyszerre, hiszen 11-12 millió darab is eladható lehet a tender napján, míg például múlt pénteken mindössze 311 ezer darab volt a forgalom a Telekom-papírral.

A meghirdetett részvény-visszavásárlások gyorsabb módja mellett döntött a Telekom, tulajdonképpen a programmal kapcsolatban csak ez az egy kérdés volt nyitott – értékelt a Világgazdaságnak Gaál Gellért, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

részvény BÉT BUX tender Telekom Gaál Gellért
Kapcsolódó cikkek