Pénz- és tőkepiac

Oszkó Péter cége lehet az első idei tőzsdeújonc

Az OXO Technologies Holding 2020 első felét 238,9 millió forint árbevétel mellett 169,8 millió forint adózott nyereséggel zárta a BÉT honlapjára feltöltött dokumentáció szerint.

A tőzsdei bevezetés újabb lépcsőfokaként hétfőn közzétette részvényeinek Xtend piacra történő regisztrációjához benyújtott információs dokumentumát az OXO Technologies Holding, amit a Budapesti Értéktőzsde február elején hagyott jóvá.

A börzére igyekvő kockázatitőke-befektető holding 1 314 857 darab, egyenként ezer forint névértékű törzsrészvényt vinne a parkettre.

A dokumentációban foglaltak alapján a társaság először, az Xtend piacra lépés során zártkörű tőkeemelést tervez legfeljebb 150 új befektető bevonásával és a részvények kereskedésének ezt követő megkezdésével. Ezt követően fenn kívánja tartani annak lehetőségét, hogy egy-másféléven belül újabb nyilvános kibocsátás keretében bővítse befektetői körét és azon belül a közkéz-hányadot, illetve növelje tovább részvényei likviditását.

A technológiai startupokba fektető társaság a Világgazdaság megkeresésére január végén közölte, hogy a tőzsdei bevezetés előkészítése a tervezett ütemben halad, az egy éve bejelentett tőkebevonást két lépcsőben kívánják megvalósítani.

Ennek során előbb egy 1–3 milliárd forint volumenű, zártkörű részvénykibocsátást terveznek intézményi és magánbefektetők részvételével, amit később egy 5–8 milliárd forint közötti, nyilvános tőkebevonás követheti.

A részvényekkel – terveik szerint – az első negyedév végén, tavasszal indulhat meg a kereskedés.

Oszkó Péter
Fotó: Kallus György / VG

A társaság portfóliójába olyan ígéretes startupok tartoznak, mint a szervervédelmi megoldásokat kínáló BitNinja, a mesterséges intelligenciára épülő e-sport-tréner Omnicoach, vagy a szarvasmarhák súlyát fotó alapján megbecsülő Agroninja.

A holding vezérigazgatója és igazgatóságának elnöke Oszkó Péter korábbi pénzügyminiszter, aki 2014-ben alapította meg az először korai fázisú startup befektetésekkel és akcelerációval foglalkozó, később a technológiai szektorban növekedési befektetéseket és egyedi, illetve teljes portfólió akvizíciókat is végrehajtó OXO csoportot.

Az alapító-vezérigazgató a részvénycsomag 28,92 százalékát birtokolja, a Gattyán György érdekeltségébe tartozó Docler Holding pedig intézményi befektetőként 19,77 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkezik.

A vállalat részvényeinek további, összesen 29,3 százaléka olyan magánbefektetők kezében van, akik saját forrásokkal csatlakoztak a cégcsoport befektetési tevékenységéhez, és egyben igazgatósági tagként aktív módon vettek és vesznek részt a befektetési döntéshozatali folyamatokban. Utóbbiak közül egyedül dr. Polgár András László angyalbefektető 10,17 százalékos tulajdonrésze haladja meg az öt százalékot. Az intézményi befektetői kört erősíti a MagNet Bank is, amely 4,79 százalékos tulajdonosa az OXO-nak.

A tavaly év elejétől holding formában működő, 3,17 milliárd forint saját tőkéjű társaság 2020 első felében 238,9 millió forint árbevétel mellett 144,3 millió forint üzemi veszteséget termelt, pénzügyi műveleteinek eredménye ugyanakkor 319 millió forint volt.

Az első félévet így közel 175 millió forintos adózás előtti nyereséggel zárta, nettó profitja pedig 169,8 millió forintra rúgott.

Magnet Bank OXO Technologies Holding kockázati tőke tőzsdei bevezetés Docler Holding Oszkó PÉter
Kapcsolódó cikkek