Pénz- és tőkepiac

Részvényesek perlik a Didit

A beadvány szerint a kibocsátási dokumentumok nem tárták fel a kínai szabályozási kockázat tényleges mértékét.

Közel 6 százalékot esett csütörtökön a Didi, s ezzel 3 kereskedési napon 28 százalékot zuhant a New York-ban múlt szerdán tőzsdére lépett pekingi székhelyű utazásmegosztó cég részvénye. A 11,21 dolláros árazással, már mélyen a 14 dolláros kibocsátási ár alatt jár a kurzus.

A kínai hatóságok még múlt pénteken indítottak vizsgálatot,

s már vasárnap közzétették, hogy betiltották a Didi alkalmazásának letöltését, miután a vád szerint a személyes adatok gyűjtésében komoly jogsértést követett el a vállalat. Erre a hétfői tőzsdeszünet miatt csak kedden reagált a piac. A Didi keddi 20 százalékos zuhanása az egész kínai tech szektort megfektette a hét közepére. 

Fotó: Imaginechina

A kínai hatóságok mellett a részvényesekkel is meggyűlt a baja Didinek.

A befektetők a New York-i és Los Angeles-i szövetségi bíróságon kedden nyújtották be keresetüket,

melyben azt nehezményezik, hogy a Didi nem hozta nyilvánosságra a kínai hatóságokkal folytatott, a kiberbiztonsági törvényeknek és előírásoknak való megfelelésről folytatott folyamatban lévő tárgyalásait. 

A kérdésben jártas embereket idéző ​​Bloomberg szerint a kínai szabályozók arra kérték a Didit, hogy késleltesse értékesítését a kiberbiztonsági aggályok miatt. A BBC News arra emlékeztet, hogy az IPO dokumentáció ugyan említette a működés szabályozási kockázatait, de nem utalt arra, hogy a pekingi piacfelügyelet vizsgálódik és megtiltotta új felhasználók fogadását. A panaszok a Didi vezérigazgatóját, Will Wei Chenget, valamint más vezetőket neveztek meg név szerint.

Továbbá a részvényjegyzést vezető Goldman Sachs, Morgan Stanley és JPMorgan Chase is alperesként szerepel a beadványokban.

DiDi Chuxing
Kapcsolódó cikkek