Pénz- és tőkepiac

Kigolyózták a SEC frissen kinevezett igazgatóját

Az alig egy hét után lemondott Alex Oh 1300 fős stábot irányított és a szabályozási stratégiáért felelt.

A Wall Street Journal a Biden által kinevezett, szigoráról ismert Gary Gensler SEC (amerikai tőzsdefelügyelet) elnök első botlásaként tálalja Alex Oh gyors távozását.

A lemondott igazgató asszony a 4500 fős stábból 1300 munkatársat irányított, s a szabályozási stratégiáért felelt. Távozásának oka, hogy Royce Lamberth amerikai kerületi bíró hétfőn kiadott végzésében

megkérdőjelezte az ügyvédi magatartását az Exxon Mobil ellen indított, 20 éves perben.

Az indonéziai ügyben a Paul, Weiss, Rifkind, Wharton & Garrison képviselte az Exxont. És Oh korábban közel két évtizeden át az iroda partnere volt.

Oh, a Yale-en végzett, s karrierje kezdetén Manhattanben volt szövetségi ügyész. Kinevezése a SEC egyik igazgatói posztjára az amerikai tőzsdei lap szerint nem csupán egy „fehér galléros” ügyvéd állami szolgálatba való visszatérését jelentette, hanem ügyészi múltja miatt erős üzenet volt a piaci szereplőknek a szabályozás szigorodásáról.

Fotó: Shutterstock

Gary Gensler SEC elnökségét nagy várakozás övezi, mert döntő szerepe volt a pénzügyi „vadnyugatot”megregulázó, 2010-es Dodd-Frank Wall Street reform és fogyasztóvédelmi törvény előkészítésében, amit az Obama adminisztráció legjelentősebb reformjának tartanak.

Genslernek öt igazgatót kell kiválasztania. Egyelőre nem mondott újabb neveket.

Az elmúlt hónapokban olyan ügyek kerültek a SEC asztalára, mint az üres tőzsdei társaságok (SPAC) által dagasztott „biankó csekk lufi”, a redditorok által hájpolt részvények (GameStop őrület) piaci anomáliái vagy a hedge fundok hitelezői kockázataira rávilágító Archegos ügy.

A most lemondott SEC igazgató korábbi „ügyvédi etikai vétségének” időzítése arra utal, hogy komoly erők lehetnek érdekeltek a SEC gyengítésében.

Alex Oh Exxon Mobil sec Gary Gensler amerikai tőzsdefelügyelet
Kapcsolódó cikkek