A szigorodó amerikai jegybanki politika és az erősödő kamatemelési várakozások ellenére igen jól tartja magát az arany jegyzése az idén, lényegében nem volt érdemi elmozdulás a kurzusban. Az arany áremelkedését jelenleg az az elgondolás tüzeli, hogy a Fed héja irányba tolódó monetáris politikája mégsem tudja letörni az inflációt, vagy csak jelentősebb növekedési áldozatok árán.

Amennyiben ugyanis a Fed csupán a gazdaság jelentős lassításával lenne képes megfékezni az inflációt, akkor bajba kerülhet a jegybank, és akár egy stagflációs helyzet is kialakulhat, amely egyik eszközosztálynak sem kedvezne igazán, kivéve az aranynak.

A gazdaság potenciális lassulásának a félelme pedig megalapozott lehet. Jerome Powell Fed-elnök szerint azonban az árnyomás legfőbb oka kínálati jellegű, és ebből következően a globális ellátási láncok rendeződésével enyhülhet az inflációs nyomás. Ám minél tovább marad a magas annál jobban beépülhet a gazdasági szereplők várakozásaiba, és ez egy ördögi kört hozhat létre.

Fotó: PuzzlePix/Shutterstock

Az omikron-variáns miatt jó eséllyel nem lesz jelentős gazdasági lassulás a világban, a vírus azonban a kínai zéró-Covid-politika miatt az ellátási láncokra újabb nyomást helyezhet, amely tovább növelheti az inflációt. Ugyan a bitcoinra sokan digitális aranyként hivatkoznak, ennek azonban ellentmond az, hogy a kriptopénz nem menekülőeszközként funkcionál, sokkal inkább a piaccal együtt mozog, s nem világos, hogy egy tartós inflációs környezetben mennyire tartaná az értékét. Mindezeken kívül pedig éleződnek a világban a geopolitikai feszültségek, melyek továbbra is segíthetik az arany árfolyamát.

Technikailag is érdekes az arany grafikonja, ugyanis az elmúlt 9 hónapban egy beszűkülő mozgást végzett az árfolyam. Ha a beszűkülésből felfelé törne ki a jegyzés, ahhoz jelentősen az 1850 dolláros szint felett kellene zárnia az árfolyamnak, s akkor az alakzatból számítva akár 200 dolláros árfolyam-emelkedés előtt is megnyílhatna az út. A legjobb hozam-kockázattal kecsegtető beszálló az alsó, emelkedő trendvonalnál, 1793 dollárnál adódna, a stopszintet pedig 1778 dollárra lenne célszerű elhelyezni. Így több mint tizenhétszeres nyereség-veszteség arányunk keletkezhet, amennyiben a beszűkülésből felfelé törne ki később az árfolyam.