A 2008-as nagy pénzügyi válság egyik kiváltó oka az volt, hogy a bankok a jelzáloghitelek becsomagolásával értékpapírokat hoztak létre és azok értékesítésével eltávolították maguktól a kockázatokat, így egyre bátrabb hiteleket mertek nyújtani. A Credit Suisse legutóbbi terméke azonban nem a kisemberek jelzáloghiteleiből eredő kockázatokat kívánja mérsékelni, hanem a milliárdosok jachtvásárlásaival kapcsolatosakat – írja a Financial Times.

A svájci pénzintézet nem a legjobb évét zárta, melyet sorozatos botrányok is követtek, így hétfőn büntetőügyben kezdődött bírósági tárgyalás a bank ellen, amelynek a vége akár 42 millió svájci frankos bírság is lehet. Igaz ez lenne az első alkalom, hogy az országban egy bankot hasonló ügyben felelősnek találnak.

Fotó: VALERY HACHE

A milliárdosok és mágnások jachtjaira, magánrepülőire, ingatlanaira, részvényeire és hasonló eszközökre adott hitelek azonban nem tűnnek különösebben kockázatosnak, ám ez valójában nincs így, amit bizonyít, hogy a bank 11 százalék kamatot fizet az eszközökre. Igaz a hitelek mögött álló fedezetek valóban nem a legkönnyebben és gyorsabban pénzzé tehető eszközök.

Már szuperjachtokból is hiány van

A milliárdosok kénytelenek használt jachtokat venni, mint a szegények, mert a gyártás is lelassult.

A Financial Times által látott prezentáció szerint ráadásul a csődök is gyakoribbak ezeken a hiteleken, mint gondolnánk, így 2017 és 2018 során 12 ilyenre került sor. Ezek harmadát az Egyesült Államok által orosz oligarchákra kivetett szankciók okozták. Sajtójelentések ebből az időből Oleg Deripaszka és az Arkadij és Borisz Rotenberg testvérpár esetében említik, hogy lemondtak magángépük lízingjéről.

A pénzintézet régóta ad kölcsön magánrepülők vásárlására, ám a jachtokra csak 2014 óta juttat jelentősebb összegeket, ám mára már 1 milliárd dollárra nőtt a kihelyezett összeg.

Két kézzel szórják a pénzt luxusjachtokra a szupergazdagok

Tavaly rekord szintre emelkedett a luxusjachtok eladása világszerte, a leggazdagabbak már azt sem tudják, mire költsék irtózatos vagyonukat.