találkozása a német bürokráciával újabb fejezetéhez érkezik március 4-én, amikor egy bírósági ülésre kerül sor Odera-Frankfurt városában, miután helyi környezetvédők panaszt nyújtottak be, mondván a brandenburgi környezetvédelmi minisztérium nem végzett elegendő vizsgálatot, mielőtt kiadta a Wasserverband Strausberg-Erkner (WSE) közműszolgáltatónak az engedélyt arra, hogy vízzel lássa el a Tesla németországi gyárát – írja a Reuters.

Ha a helyi csoportok nyernek, a WSE kénytelen lesz felmondani szerződését a Teslával és villanyautógyártónak új forrás után kell néznie a víz beszerzése kapcsán, 

ami újabb hosszadalmas várakozáshoz vezet, ráadásul arra sincs garancia, hogy képes lesz a cég új beszállítót találni. A bíróság szóvivője szerint a meghallgatás napján megszületik a döntés is.

Musk azt remélte, hogy a gyár már tavaly októberben megkezdheti a termelést, így a Tesla az európai piacot uraló Volkswagen nyomába eredhessen. A német cég az elektromos járművek terén 25 százalékos piaci részesedéssel bír, míg az amerikai csak 13 százalékot birtokol a kontinensen. A késések hatására a dél-afrikai származású milliárdos tavaly 

októberben arról beszélt, hogy szeretné, ha decemberben indulhatna a termelés, azóta sem ő, sem a vállalata nem közölt újabb időpontot a gyárnyitással kapcsolatban.

Az épülő németországi gyár

Fotó: PATRICK PLEUL / AFP

A panaszt benyújtó csoportok szerint az üzem évente 1,4 millió köbméternyi vizet használna, annyit mint egy 30 ezer lakosú kisváros, ezért félnek hogy kimerítheti a környék ivóvízkészletét. A vízellátással kapcsolatos aggodalmakat az önkormányzati tulajdonú WSE is jelezte. Ugyanakkor a közműszolgáltató szóvivője, Sandra Ponetsky elmondta, hogy a Tesla gyár nem használ különösebben sok vizet, összehasonlítva például a BASF közeli akkumulátor gyárával. 

Azonban a készletek végesek, még a vízben relatíve gazdag Németországban is.

Az idei év kezdete óta értéke közel harmadát elveszítő Tesla egy újabb kihívással néz tehát szembe, az amerikai és kínai visszahívások és a munkások által indított, a céget diszkriminációval vádoló per és Musk ellentmondásos közösségi médián közzétett véleményei után.

Noha az elektromos autógyártó a tavalyi év utolsó negyedévében ismét rekordokat ért el, a vállalat pénzügyi igazgatója szerint, mind a berlini, mind az austini üzemek termelését fel kell pörgetni, hogy a tavaly év eleji, ellátási nehézségek okozta kiesést pótolni tudják. Mint múlt hónapban elmondta, szándékosan olyan helyeken nyílnak ezek a gyárak, ahol van lehetőség terjeszkedni. Ám a WSE nyilvánvalóvá tette, hogy még ha az első termelési fázis vízigényét tudják is fedezni, és erre a bírósági engedély is megérkezik, 

a bővítéshez az ország más régióiból kell vizet importálni.

Musk számára a német bürokrácia már így is jelentős fejfájást okozott, és többször fejezte ki frusztrációját annak lassúsága miatt, miközben a klímaváltozás elleni küzdelem egyre sürgetőbb. Azonban a brandenburgi aktivisták környezeti szempontból is számos kivetnivalót találtak a Tesla gyárával kapcsolatban, legyen szó az építkezés miatt kivágott fákról vagy épp egy, a környéken élő, veszélyeztetett kígyófajról.

A tartományi környezetvédelmi minisztérium fenntartja álláspontját, hogy van elegendő víz a környék és a Tesla gyár ellátására is. Ugyanakkor a bírósági ügy és az engedélyezési folyamat két különálló dolog. A minisztérium azt állítja, hogy már a végén járnak a Tesla 13,500 oldalas kérelmének az elbírálásának, de még egy ideig eltarthat a folyamat. Amennyiben a cég zöld jelzést is kap, az erről szóló döntés többszáz oldalas lehet, a szükséges feltételekkel és szabályokkal.