Már az internet hajnalán megszületett Godwin-törvénye, mely szerint egy internetes vita terebélyesedésével annak az esélye, hogy valaki a nácikkal vagy Hitlerrel von valamilyen párhuzamot, közelít az egyhez. Úgy tűnik a törvény Elon Muskra is vonatkozik, aki a kanadai oltásellenes tüntetők forrásainak befagyasztása kapcsán húzta elő a párhuzamot.

Fotó: Patrick Pleul - Getty Images

A dél-afrikai származású milliárdos a CoinDesk írására reagált, mely szerint a kanadai hatóságok több kripto tárca és a hagyományos pénzügyi rendszer közötti interakciót is megtiltották. Ugyanakkor azt is érdemes megegyezni, hogy 

a Tesla vezér Hitler és Justin Trudeau kanadai miniszterelnök összehasonlítása során a náci vezetőt pozitív példaként hozta fel közösségi oldalán.

Mindez természetesen nem biztos, hogy segíti a villanyautó-gyártó védekezését abban a perben, mely azt állítja, hogy a Tesla gyára fajilag szegregált munkahely, ahol a fekete munkavállalókat gyalázzák, s hátrányos megkülönböztetés éri őket a munkabeosztás, a fizetés és a munkakörülmények tekintetében. Ugyanakkor a milliárdos elkötelezett rajongótáborát valószínűleg ez a bejegyzés sem fogja befolyásolni.

A milliárdos és a Tesla 2019-ben a tőzsdefelügyelettel (SEC) kötött megállapodásban azt is vállalta, hogy az autógyártó jogászai jóváhagyása nélkül nem posztol a milliárdos a közösségi médiában, ám ezt Musk már több esetben is megszegte. Noha ez a bejegyzés a Teslától független, ezért lehet, hogy nem sérti az alkut, kizártnak tartható, hogy a Tesla jogászainak engedélyével történt.

Mielőtt az oltásellenesek támogatásába kezdett volna, már a koronavírus-járvány legelső szakaszában ellenezte a járvány terjedése elleni intézkedéseket, különösen, ha ez termeléskiesést okoz a Tesla gyáraiban. Időközben rájöhetett a megszólalás balszerencsés voltára a milliárdos, vagy észrevette a reakciókból, hogy mellényúlt, mert végül törölte a bejegyzését.