Hiába közelítette meg a 100 dollárt az olaj ára, az amerikai palaolaj-termelők nem reagálnak a piaci kihívásra. Sőt, még Biden elnök felszólítására sem léptek. Ebben szerepet játszhat, hogy a korábbi prognózisokkal ellentétben, alig néhány év alatt kimerülnének az elsődleges lelőhelyek, ha a pandémia előtti évi közel 30 százalékos ütemben folyna a kitermelés a nyugat-texasi és új-mexikói Perm-medencében. Eddig jobbára a geopolitikai szempontok és a kitermelhető készletek voltak fókuszban. De legalább ilyen fontos szempont, a gazdaságok és az olajipar zöldülésének időszakában, hogy miként tarthatják meg részvényeseiket a vállalatok.

Fotó: NurPhoto via AFP

A három legnagyobb palaolaj-vállalat, a Pioneer, a Devon és az Energy évtizedes rekordnyereséget jelentettek az elmúlt évről.

Ám az extra profitból nem fektetnek a kutatásba, s idén is korlátozzák kitermelésüket.

Annak ellenére sem fejlesztenek, hogy az emelkedő üzemanyagárak és a meglóduló miatt a Fehér Ház kifejezetten felszólította a nagy cégeket, hogy „fúrjanak többet”. Ezzel szemben, az oklahomai székhelyű Devon, az S&P 500 tavalyi legjobban teljesítő vállalata, 60 százalékkal bővítette részvény-visszavásárlási programját, s rekordszintre emelte osztalékát. A cég másfél évtizedes csúcsot döntött a tavalyi 2,8 milliárd dolláros nyereséggel, s idén a költségek 15 százalékos növekedésével számol. Részben az infláció, részint az ellátási lánc zavarai miatt. És a tavalyihoz hasonló mennyiségű kőolaj kiszivattyúzására készül.

Úgy tűnik, csak a kisebb vállalkozók reagáltak Biden elnök felhívására.

A magánolajtermelők által üzemeltetett fúrótornyok átlagos száma ugyanis februárban eddig 323-ra emelkedett, ami 127 százalékos növekedés, év per év alapon.

Míg a nagy és közepes méretű, tőzsdén jegyzett olajtermelők által üzemeltetett fúrótornyok száma, ugyanebben az időszakban, csak 28 százalékkal, 215-re emelkedett.

Miért akarnák a befektetők, hogy egy amerikai olajtermelő növelje a kitermelését? – tette fel a kérdést, a Wall Street Journalnak nyilatkozó Ben Dell, a Kimmeridge Energy Management ügyvezető partnere. Mondván, a mostani termelési szinten is rekordprofitot realizálhatnak, s rengeteg pénzt adnak vissza a részvényeseknek. Ami azért is érdekes, mert így tudják visszacsalogatni a befektetőket az ágazatba.

A Pioneer tavaly 2,1 milliárd dolláros éves nyereséget ért el, ami legalább két évtizede a legmagasabb a FactSet szerint, s osztalékfizetéssel, illetve részvény-visszavásárlással 1,9 milliárd dollárt adott vissza a részvényeseknek.