Pénz- és tőkepiac

Moszkva 140 milliárd dollárt parkoltat Kínában

Oroszország kínai kötvényállománya jelentős külföldi tartalékot jelent, amelyhez Moszkva hozzáférhet.

Az orosz központi banknak és az ország szuverén vagyonalapjának valószínűleg együttesen 140 milliárd dollár értékű kínai államkötvénye van, amelyhez a globális szankciók ellenére is megpróbálhatnak hozzáférni – idézi a Bloomberg az Australia & New Zealand Banking Group közleményét.

Fotó: Imaginechina via AFP / Xu jingbai

Az orosz jegybank mintegy 80 milliárd dollárnyi jüanban fennálló államadósságot birtokolhat, míg a vagyonalap becslések szerint 60 milliárdnyi adósságot

– írta szerdán Raymond Yeung elemző. Ez együttesen a kínai belföldi kötvénypiac külföldi tulajdonban álló eszközeinek csaknem negyedét képezi.

Oroszország kínai kötvényállománya jelentős külföldi tartalékot jelent, amelyhez Moszkva hozzáférhet. A bank elemzői azt is figyelik, hogy Oroszország likvidálja-e az eszközöket, ha éppen készpénzre van szüksége fizetési kötelezettségei teljesítéséhez. Emellett Kína saját, határokon átnyúló fizetési rendszerét is felkínálhatja a Kremlnek a nyugati szankciók hatásának ellensúlyozására.

A hír kapcsán a Bloomberg azt is kiemeli, hogy 

Kína pénzügyi mentőövet nyújthat Oroszországnak, ha Peking úgy dönt, hogy szembeszáll a nyugati erőfeszítésekkel, amelyek célja Moszkva kizárása a globális pénzügyi rendszerből.

A kínai központi bank ugyanis korábban több milliárd dolláros devizaswapot kötött az orosz jegybankkal, hogy likviditást biztosíthassanak a két ország vállalkozásainak. Peking egyébként az orosz bankokat is felvette saját fejlesztésű fizetési elszámolási rendszerébe, amelyet a SWIFT üzenetküldő rendszer alternatívájának tekintenek.

 

devizatartalék Oroszország jüan szankció Kína SWIFT fizetési rendszer devizaswap-állomány
Kapcsolódó cikkek