Az európai bankok árfolyamai a hétfői és keddi zuhanás után szerdán tovább csökkentek, és közel 11 hónapja a legalacsonyabb szintre estek, az ukrajnai háború és az orosz Sberbank európai részlegének bezárása miatt.

A vezető európai bankrészvények Europe Stoxx 600 Banks indexe 0,6 százalékkal csökkent szerdán, miután kedden 5,6 százalékkal, hétfőn pedig 4,5 százalékkal esett, ezzel április óta a legalacsonyabb szintre került, 27 százalékkal elmaradva a múlt havi csúcsoktól.

Fotó: Kallus György

A héten eddig a legsúlyosabban érintett bankrészvények között van az osztrák Raiffeisen Bank International, amely szintén fontolgatja, hogy elhagyja Oroszországot – mondta két, az ügyet ismerő személy a Reutersnek –, és ezzel az első olyan európai bank lenne, amely Moszkva ukrajnai inváziója óta megteszi ezt a lépést.

A Raiffeisen részvényei, amelyek az egy hónappal ezelőtti értékük felét érik, ma eddig 5,2 százalékot estek.

A magyar jegybank közölte, hogy az OTP tőkehelyzete kiváló, és a bank képes ellenállni a további lehetséges oroszországi és ukrajnai piaci sokkoknak.

Az ING stagnált, 4,8 százalékos nyitáskori eséséből felkapaszkodva, a Societe Generale pedig 1,1 százalékot esett. Mindkettő jelen van Oroszországban.

A francia BNP Paribas közölte, hogy azon dolgozik, hogy a lehető legnagyobb mértékben fenntartsa tevékenységét Ukrajnában, az Ukrsibbanknál, amely közel 5000 alkalmazottat foglalkoztat.

A német Commerzbanknál, amelynek szintén van oroszországi leányvállalata, naponta többször is ülésezik egy munkacsoport – közölte az igazgatóság egyik tagja.

Az éjszaka folyamán a Sberbank, Oroszország legnagyobb hitelezőjének európai üzletágát az Európai Központi Bank utasítására bezárták, mivel az osztrák pénzügyi piacfelügyelet figyelmeztetett, hogy a bankot csőd fenyegeti a betétek megrohanása miatt.

Az állami irányítás alatt álló orosz bank ezt megelőzően 2021-re rekord éves nyereségről számolt be. A bank közölte, hogy a központi bank utasítása nyomán már nem tud likviditást biztosítani európai leányvállalatainak, de tőkeszintje és eszközminősége elegendő ahhoz, hogy minden betétesét kifizesse.

A Sberbank, amely többek között Ausztriában, Horvátországban, Németországban és Magyarországon is működött, 2020. december 31-én 13 milliárd euró értékű európai eszközzel rendelkezett.

A szlovén NLB bank közölte, hogy felvásárolja a Sberbank szlovéniai egységét, míg Horvátországban a Hrvatska Postanska Banka (HPB) vásárolja meg a Sberbank ottani leányvállalatait. A kivonulás nem érinti a bank svájci tevékenységét.

A Sberbank 2021-es nettó nyeresége éves szinten 64 százalékkal 1,25 billió rubelre (12,38 milliárd dollár) ugrott. A saját tőke megtérülése az év során 24,2 százalék, a nettó kamatbevétele pedig 1,8 billió rubel volt.

A moszkvai leállította a részvények kereskedését, és igyekezett megakadályozni az orosz eszközökből történő tőkekiáramlást, de a Sberbank Londonban kereskedett részvényei teljes értéküket elvesztették.