Noha a múlt héten az szankcióinak engedelmeskedve a világ legnagyobb kriptotőzsdéje, a Binance felfüggesztette a kereskedést a 10 ezer eurónál nagyobb értékű számlával rendelkező orosz ügyfelei számára, a cég korábban egészen barátságos viszonyt igyekezett ápolni az orosz állammal, derül ki a Reuters írásából.

Egy évvel ezelőtt, 2021 áprilisában az orosz pénzügyi titkosszolgálatok és a Binance helyi szervezetének vezetője találkoztak Moszkvában, ahol az oroszok ügyféladatok – köztük nevek és címek – átadását kérték a cégtől – derül ki azokból az üzenetekből, melyet a társaság egy tisztviselője küldött egy üzleti kapcsolat részére.

A kérés – melynek az üzenetek alapján a Binance engedelmeskedett – egybeesik azzal, amikor a Roszfinmonitoring – vagy röviden Roszfin – épp az Alekszej Navalnij részére küldött bitcoinadományok után nyomozott. Az ellenzéki aktivista szervezetét abban a hónapban rakták az ország terrorszervezeteket tartalmazó listájára.

ILLUSTRATIONS - CRYPTOMONNAIE - BLOCKCHAIN
Fotó: ANTOINE WDO

A cég kelet-európai és oroszországi vezetője, Greb Kosztarev beleegyezett abba, hogy átadja a kért adatokat, azt állítva az üzeneteket a Reutersszel megosztó partnernek, hogy nem igazán volt választási lehetősége a kérdésben. Kosztarev azonban nem válaszolt a hírügynökség megkeresésére, míg a Binance azt állítja, hogy Navalnij ügyében nem keresték az orosz hatóságok, ám a háború előtt aktívan igyekeztek megfelelni az orosz hatóságok előírásainak. Védekezésükben azt is elmondták, hogy a kérdéses időpontban a cég nem gyűjtötte a kért információkat a felhasználóktól.

A találkozó része volt a Binance orosz terjeszkedés irányába tett erőfeszítéseinek, melynek keretében a kormányzati ügynökségekkel is jó viszonyt igyekezett kialakítani. A vállalat az Ukrajna elleni inváziót követően is tovább működött az országban, ellentétben az olyan hagyományos pénzügyi cégekkel, mint a PayPal, az American Express, a Visa és a Mastercard.

A cég élén álló Csangpeng Csao korábban közölte, hogy ellenzi a háborút és a háborúkért felelős politikusokat és diktátorokat, ám a szenvedő ukrán és orosz néppel nincsen problémája, és a Reuters kérdésére sem válaszolt. A Binance jogi képviselői ugyanakkor elmondták, hogy az aktív együttműködés véget ért az orosz kormánnyal a háború miatt.

Azonban a konfliktus kezdete jelentősen növelte a Binance felületén az oroszok által generált forgalmat, mely a platform szerint segíthet a kriptopénzek szélesebb körű elterjedésében. A kriptotőzsde hozzátette, hogy agresszívan alkalmazza a nyugati szankciókat, de nem kívánja több millió ártatlan ember számláját egyoldalúan zárolni.

Öt évvel ezelőtti indulása óta a Binance az orosz piacot is meghódította, a becslések szerint a szabályozatlan orosz négyötödét megszerezve.

Csao 2019-ben az orosz felhasználóknak azt üzente, hogy a cég a pénz szabadságát és a felhasználók védelmét helyezi a küldetése középpontjába.

Azonban a nemrégiben nyilvánosságra hozott, a kriptók szabályozását célzó törvényjavaslattal összhangban a társaság megállapodott a Roszfinnal, hogy létrehoz egy helyi leányvállalatot is, melyen keresztül az orosz hatóságok kérhetnek információt a felhasználókról.

Navalnij harcostársa, Leonyid Volkov szerint az orosz törvénytervezet lehetővé teheti, hogy a hatóságok információkat szerezzenek a Navalnij számára kriptót adományozókról, ami azért is problémás lehet, mert az aktivista bebörtönzését követően az általa alapított korrupcióellenes alapítvány nyilvánosan kért kriptoadományokat, melyhez a Binance-t ajánlotta, mondván, az biztonságosabb, mint a banki átutalások használata.

Volkov szerint ezek az emberek most veszélybe kerülhetnek, ezért ha a Binance komolyan gondolja a felhasználók védelmét, akkor tartózkodnia kell az orosz hatóságokkal való együttműködéstől. A cég elmondta, hogy a háborút megelőzően támogatta az orosz szabályozást, mely tisztázhatja a vitatott kérdéseket az iparágon belül, míg a céghez közel álló források szerint a támogatás oka a banki kapcsolat megteremtése és az ezzel járó magasabb felhasználói betétek lehetősége volt.

Az orosz pénzügyminisztérium április elején jelezte, hogy elkészült a digitális eszközök szabályozását célzó törvényjavaslat, mely egy képviselő szerint akár a szankciók által okozott károkat is mérsékelheti.

A tervezet elkészítésében részt vett a Roszfinmonitoring is, mely ugyan hivatalosan független, gyakorlatban azonban a KGB utódszervezete, az FSZB részlegeként működik, és az intézmény igazgatója, Jurij Csikancsin is kiemeli titkosszolgálati múltját hivatalos önéletrajzában.

A nemzetközi pénzügyi bűnök elleni küzdelmet koordináló Financial Action Task Force egykori vezetője, Marshall Billingslea egy tavalyi konferencián nyilatkozott úgy, hogy a Roszfin az FSZB irányítása alatt áll, és egyáltalán nem meglepő, hogy Navalnij hálózatát terrorszervezetnek minősítette. A Roszfin ugyanakkor azt állítja, hogy teljesen megfelel a működési függetlenséggel kapcsolatos nemzetközi elvárásoknak.

A Binance együttműködése az orosz hatóságokkal ugyanakkor éles ellentétben áll a cég más országokban megszokott lépéseivel, hiszen tavaly augusztusban a brit hatóságok, 2020-ban Liechtenstein, 2019-ben pedig Málta részére nem biztosított elegendő információt ahhoz, hogy a helyi tevékenységhez szükséges licencet megszerezze. A vállalat jogászai szerint azonban nem lehet összehasonlítani a bűnüldöző hatóságok információkéréseit az engedélyezési eljárás során megkövetelt adatközlésekkel, hiszen a legitim rendőri kérdésekre mindig válaszoltak.

A kriptotőzsde 2018-ban célozta meg erőteljesen az orosz piacot, mely 2021 közepére Kína után a második legnagyobb forgalmat generálta számukra, míg

a CryptoCompare adatai szerint idén márciusban 85 milliárd rubel (1,1 milliárd dollár) értékű, az orosz fizetőeszközt kriptóra váltó kereskedelemnek adott teret.

A terjeszkedés azonban nem ment zökkenőmentesen, így 2020-ban az orosz hatóságok is felfigyeltek a cégre, sőt a weboldalát is betiltották. Fellebbezést követően azonban 2021 januárjában a bíróság a Binance-nek adott igazat, pont abban a hónapban, amikor Navalnijt letartóztatták az orosz hatóságok. Ezt követően kérte az aktivista támogatóit arra, hogy adományaikat kriptók segítségével juttassák el a szervezetéhez.

A Reuters által látott meghívó szerint a nonprofit digitális gazdaságfejlesztési alap hozta tető alá a Roszfin és a Binance találkozóját egy moszkvai kormányzati épületben. A szervezet élén Vlagyimir Putyin egy volt tanácsadója, German Klimenko áll, honlapjuk szerint együttműködnek az orosz kereskedelmi és ipari minisztériummal, míg az orosz Binance élén álló Kosztarev az alap digitális valutákról szóló bizottságának az elnöke.

Egy másik kriptotőzsde, az eredetileg kínai, ám székhelyét azóta a Seychelle-szigetekre helyező OKX is hivatalos volt a találkozóra, ám szóvivőjük szerint végül visszautasították a meghívást.

A találkozón Kosztarev üzenetei szerint a Roszfin azt kérte, hogy regisztráljanak az ügynökségnél, elősegítve az ügyfél-információkkal kapcsolatos kérések áramlását. Kosztarev ezt nem találta problémásnak az üzenetek szerint. 

A Binance mindenesetre tagadja, hogy együttműködne a Roszfinnel. A találkozó után öt hónappal a Roszfin egy kérdőívet juttatott el a  hozzájuk mely a háttérvizsgálatai és a hatóságokkal történő kommunikáció preferált módjáról érdeklődött.

Ezzel egy időben Kosztarev üzleti kapcsolatának arról írt, hogy igyekeznek felpörgetni a szabályozások betartását célzó erőfeszítéseket. Az orosz központi bank ugyanekkor éles hangú kritikákat fogalmazott meg a kriptoeszközökkel szemben, ám a jegybank ellenszenvét a Binance egy vezető tisztviselő januári felvételével igyekezett orvosolni.

A központi bank élén álló Elvira Nabiullina ugyan a kriptók betiltását is sürgette, ám a kormány többi szervezete inkább ezek legalizálását szorgalmazta, míg végül Putyin idén január végén szólította fel a vitatkozó feleket, hogy egyezzenek meg a szabályozás kérdéseiről, megjegyezve, hogy az energiában gazdag országnak vannak bizonyos versenyelőnyei a szektorban, különösen az energiazabáló kriptobányászat terén.

Két héttel később meg is jelent az ezen eszközök kordában tartását célzó javaslat, melytől azt várják, hogy az iparág kilépjen az árnyékból. A tervezet február 18-án látott napvilágot, amit alig egy héttel később követett az Ukrajnával szembeni invázió, ami a Binance orosz forgalmának felrobbanását is okozta.