Háromszázalékos drágulással reagált a Brent kurzusa tegnap délelőtt a teljes orosz olajimportot érintő uniós szankciós terv bejelentésére, az alapvetően kedvezőtlen hír dacára délelőtt felfelé vette az irányt a Mol kurzusa is, kora délutánra viszont lejtőre került a

A magyar olajtársaság már megkezdte az orosz szénhidrogén-embargóra való felkészülést, erről Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató beszélt egy szerdai interjúban a Telexnek. A Barátság vezeték leállítása esetén a társaság az Adriai-tenger felől juthat alternatív olajforráshoz, ám a szűkös tankerhajó-kapacitás miatt ez többletköltségekkel járna. 

Photo taken on February 24, 2011 shows a partial view of the Duna (Danube) Refinery of Hungarian MOL Company located near the town of Szazhalombatta, some 30 kms south of Budapest. The MOL Group is the only refiner of petroleum products in Hungary, Slovakia and Croatia and has a considerable presence on the North Italian market. The refinery crude distillation capacity is of 8.1 mtpa. The Duna refinery is a complex refinery with deep conversion units, allowing the high yield of motor fuels and other valuable products from heavy and sour crudes. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK (Photo by ATTILA KISBENEDEK / AFP)
Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP

Az előkészületeket mindenesetre megtette a társaság, és be is tárazott több szállítmánnyal. Ha kell, megnyitják a saját vagy az ország stratégiai tartalékait, de ezt jobb lenne elkerülni Hernádi szerint. Elmondta, hogy 

az alternatív kőolajok bedolgozása esetén technológiai okokból a százhalombattai finomító 20, a pozsonyi finomító pedig 30 százalékkal kevesebb terméket tudna előállítani.

Megismételte, hogy a Molnak legalább 550 millió dollárra és három-négy évre lenne szüksége, hogy ki tudja váltani az orosz importolajat. Ez a beruházás viszont soha nem térülne meg, ráadásul fenntarthatósági projektek elől vonna el forrásokat. A cégvezető szerint ebben az esetben feltétlenül szükség lesz EU-s támogatásra, hogy a Mol és a hasonló cipőben járó társaságok ne kerüljenek versenyhátrányba.

A Mol péntek hajnalban jelent, az elemzői konszenzus szerint rekordszintű, 313 milliárd forintos CCS EBITDA-eredményt hozhatott az első negyedév még az üzemanyagárstop mellett is. 

A háború miatt égbe szökő olajárakon az upstream szegmens duplázhatott, és a feldolgozott, olcsóbb orosz olaj mellett 40 százalékkal nőhetett a finomítás eredménye is. A magyar és horvát benzinársapka miatt a fogyasztói szolgáltatások teljesítménye negyedével zsugorodhatott. Ez utóbbi 50 milliárd forinttal vethette vissza az eredményt, a vezetéken érkező Ural típusú orosz kőolajon viszont naponta 3-4 milliárd forint többlet EBITDA-t termel a társaság Pletser Tamás, az Erste iparági szakértője szerint. Emögött az áll, hogy a finomított termékek ára a jóval drágább Brenthez igazodik. Az Erste és a KBC Equitas még a konszenzusnál is optimistább, az előbbi 328, az utóbbi 339 milliárdos csoportszintű EBITDA-ra számít.

A jövőt viszont a jelenlegi körülmények között nehéz megjósolni. Nagy-György János, a KBC elemzője úgy véli, nem kizárt, hogy a várhatóan nagyon erős negyedéves számok után felfelé módosítja a vezetőség az idei, 2,8 milliárd dolláros EBITDA-becslését, de a prognózis visszavonása sem zárható ki az orosz olajembargóval kapcsolatos bizonytalanság miatt. Pletser Tamás szerint a kilátások kedvezőek, de nagyban függnek attól, hogy a Mol továbbra is hozzájut-e az orosz kőolajhoz, és milyen feltételek mellett.

Azt mindkét elemzőház kiemeli, hogy mivel a Mol finomítói Magyarországon és Szlovákiában találhatóak, így amennyiben a két ország valóban haladékot kap a szankciók alkalmazása alól, az versenyelőnyt is jelenthet számára. 

Ebben az esetben ugyanis továbbra is folytatódhat az Ural behozatala, akár a jelenleginél is nagyobb diszkonton.