Újabb figyelmeztetést kaptak a bitcoinbefektetők: a Wall Street arra számít, hogy a világ első számú kriptopénzének összeomlása sokkal nagyobb lesz, mint amit most tapasztalunk – számolt be a Bloomberg.

A portál az MLIV Pulse legutóbbi felmérésére hivatkozik, amely 950, a kriptodevizákkal foglalkozó befektető megkérdezésével történt.

A válaszolók 60 százaléka úgy vélekedett, hogy a árfolyama 10 ezer dollárig zuhanhat vissza, ami azt jelenti, hogy a jelenlegi értéke a felére csökken.

Mindössze 40 százalék gondolja úgy, hogy a árfolyama felfelé mozdul, és eléri a 30 ezer dollárt. A pénteki kereskedés zárásakor az árfolyam 21 850 dollár körül járt, azaz több mint 12 százalékos emelkedéssel zárta a hetet.

A CoinGecko adatai szerint tavaly év vége óta csaknem 2000 milliárd dollár tűnt el a kriptovaluták piaci értékéből.

External,Influence,On,The,Market.,Cryptocurrency,Volatility.,Bitcoin,Symbol.
Fotó: Shutterstock

A lakossági befektetők jobban tartottak a kriptovalutáktól, mint intézményi társaik, mintegy negyedük bóvlinak tartja az eszközosztályt.

A profi befektetők sokkal nyitottabbnak bizonyultak. Miközben az összes megkérdezett körülbelül 28 százaléka határozottan hisz abban, hogy a kriptovaluták jelentik a pénzügyek jövőjét, 20 százalék véli úgy, hogy értéktelenek az eszközök.

A bitcoin vesszőfutása 2021 novemberében kezdődött, akkor a 69 ezer dollárt is meghaladta az árfolyam. Akkori értékének kétharmadát vesztette el azóta.

Tízezer dollár alatt utoljára 2020 szeptemberében volt az árfolyam.

A kriptopiac összeomlása minden bizonnyal további nyomást gyakorol majd a kormányokra, hogy fokozzák az iparág szabályozását. Ezt a válaszadók többsége pozitívan értékelné, mivel szerintük a megfelelő szabályozás javíthatja a bizalmat a kriptoeszközök szélesebb körű elfogadottságához.

A kormányzati beavatkozások szükségességéről szóló hangok azután erősödtek fel még jobban, hogy a stablecoinnak szánt TerraUSD, valamint a Luna, illetve olyan kriptoeszköz-közvetítők, mint a Celsius Network és a Voyager Digital összeomlása miatt sokan igen súlyos veszteségeket könyvelhettek el.
Ezzel egyidejűleg több központi bank is fontolgatja már, hogy saját digitális valutát fejlesztene ki a digitális fizetésekhez.

A bitcoin továbbra is az első számú kriptoeszköz, miközben az ethereum egyre inkább veszít vezető szerepéből

– nyilatkozta Ed Moya, az Oanda Corp. devizaváltó brókercég vezető elemzője.

A szintén blokklánc-technológián alapuló NFT-k (nem helyettesíthető tokenek) megítélése sem túl rózsás a befektetők körében. A megkérdezettek döntő többsége csak művészeti projektnek vagy státuszszimbólumnak tekinti őket, és mindössze 9 százalékuk lát bennük tényleges befektetési lehetőséget.