Közel 4 százalékot emelkedett az amerikai nyitás előtti kereskedésben a Walmart részvényárfolyama, miután a világ legnagyobb kiskereskedelmi hálózatát üzemeltető óriáscég azt közölte, hogy az idei eredménycsökkenés kisebb lesz, mint amit az egy hónappal ezelőtt kiadott profitwarningjában jósolt

Walmart logo at the entrance to Walmart store on Paseo de Montejo, in MÈrida. On Saturday, February 19, 2022, in Merida, Yucatan, Mexico. (Photo by Artur Widak/NurPhoto) (Photo by Artur Widak / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Artur Widak / NurPhoto via AFP

A kedvezőbb kilátásokat az árufelesleg kedvezményes árú értékesítésével és az üzemanyagárak mérséklődésével magyarázták, ami már a második negyedév eladási számait is felhúzta.

A Walmart a múlt hónapban a profitfigyelmeztetés mellett azzal sokkolta a piacokat, hogy jelezte: a fogyasztók a vártnál gyorsabb ütemben fogják vissza vásárlásaikat az elszabadult miatt, ami a fogyasztói szokások átrendeződését, az alapvető élelmiszerek előtérbe kerülését hozza magával. Az áruházlánc ruházati készleteinek leépítésére kényszerült, emellett beszállítóit mindenféle pótdíjakkal sarcolta meg
 

A Walmart az idei második negyedév végén 59,92 milliárd dolláros készletről számolt be, amely még mindig 25 százalékkal meghaladja a tavalyi szintet.

 

A Walmart teljes bevétele 8,4 százalékkal, 152,86 milliárd dollárra nőtt a második negyedévben, amit az élelmiszerek és más alapvető cikkek iránti kereslet támogatott. Az elemzői konszenzus 150,81 milliárd dollár volt a Refinitiv szerint. A nettó profit 5,15 milliárd dollár lett, szemben az egy évvel korábbi 4,28 milliárd dollárral. 

Az egyszeri tételek nélkül számolt részvényenkénti nyereség 1,77 dollár, szemben az elemzők által várt 1,62 dollárral.

A magas árrésű termékek – háztartási gépek, elektronikai eszközök és ruházati cikkek – iránti kereslet lassulása, valamint a növekvő munkaerőköltségek miatt a vállalat negyedéves üzemi eredménye 6,8 százalékkal, 6,85 milliárd dollárra esett vissza. 

Ahogy Doug McMillon vezérigazgató rámutatott: azok az intézkedések, amelyeket az Egyesült Államokban a készletszint csökkentése érdekében tettek, valamint a szűkebb árréssel dolgozó élelmiszerboltok értékesítésének nagyobb súlya nyomást gyakorolt a második negyedév haszonkulcsára és a Walmart idei évre vonatkozó kilátásaira.

A keddi nyitás előtt 137,17 dollárra emelkedett a Walmart kurzusa. Az árfolyam a hétfői zárásig számolva 8,4 százalékkal esett vissza az idén, miközben a széles piacot lefedő S&P 500 index 9,8 százalékot zuhant.