Hozta a tőle elvárt számokat az Oracle az üzleti évének első, augusztussal zárult negyedévében, legfeljebb az erős dollárra panaszkodhat. A Larry Ellison alapította szoftveripari és felhőszolgáltató óriás éves alapon 17,7 százalékkal, 11,45 milliárd dollárra növelte a bevételét, megfelelve a Wall Street várakozásainak. 

Oracle
Fotó: Shutterstock

Az egy részvényre eső adózott eredmény (EPS) 1,03 dollár lett, ami elmarad a Refinitiv 1,07 dolláros elemzői konszenzusától, ám ha a devizahatásokkal korrigáljuk, akkor 8 centtel magasabb EPS-t kapnánk.

A negyedév teljes adózott nyeresége 1,55 milliárd dollár volt, azaz az Oracle-hez befolyt 

minden hetedik dollár a nettó profit rubrikába vándorolt.

A dollárban mért nyereség éves alapon négy százalékkal csökkent, árfolyamhatásoktól megtisztítva viszont négyszázalékos pluszt mutatott ki gyorsjelentésében az üzleti szoftvert gyártó társaság.

Az Oracle fő bevételi forrásából, a szoftverlicencekből a tavalyinál egy százalékkal kevesebb, 4,84 milliárd dollár folyt be, viszont a dinamikus fejlődést mutató felhőüzletágnál 45 százalékos pluszt és 3,58 milliárd dolláros bevételt tüntettek fel a kimutatásban. 

Köszönhetően annak, hogy a hibrid munka a pandémia lecsendesedése ellenére világszerte egyre nagyobb igényt támaszt a felhőszolgáltatások irányában. Ezt a trendet az Oracle is követi, 

egyre többet invesztál szerverpark-kapacitásai növelésére, 

hogy állja a versenyt az iparág nagyjaival, így a Microsofttal, az Amazonnal, az Alphabettel, az IBM-mel, az Alibabával és társaikkal. Hardvereladásokból centre ugyanannyi, 763 millió dollár folyt be, a szolgáltatásoknál viszont 74 százalékos volt a bővülés és 1,36 milliárdos a bevétel. 

A gyorsjelentés magyar idő szerinti hétfő éjjeli közreadása után az elektronikus kereskedésben másfél százalékkal emelkedett az Oracle árfolyama, amiben közrejátszott, hogy kezd termőre fordulni a Cerner-akvizíció

 

A decemberi ajánlattétellel és a 28,3 milliárd dolláros ügylet júniusi zárásával az Oracle jó lóra tett, még ha a vételár észszerűségét annak idején sokan kétségbe is vonták. 

Az egyik legnagyobb amerikai egészségügyi informatikai cég hatalmas adatbázisának kihasználásával több új ügyfélre tettek szert, következésképp a Cerner mind a szolgáltatások, mind a felhőüzletág bevételeinek feltornászásában aktívan kivette a részét, összesen 1,4 milliárd dollárt hozzátéve ezekhez. 

Ha ebben a tempóban folytatja, 

a Cerner húsz negyedév, azaz öt év alatt visszahozza a vételárat, 

ami ebben a nagyságrendben megsüvegelendő teljesítmény lenne. Ugyanakkor az Oracle nem áll le a költségoptimalizációval, ami magyarra fordítva megszorításokat jelent, a múlt hónapban a cég létszámcsökkentési terveiről számolt be a nemzetközi sajtó. A vállalat jövőképe is biztató, a folyó negyedévben – változatlan árfolyamon számolva – 21–23 százalék közötti bevételbővülést valószínűsítenek.