Öt napi lecsúszás után erősödött csütörtökön a jüan. A dollár-jüan középárfolyama 6,9148-re kúszott a korábbi 6,9160-ről, miután a Kínai Népbank jelezte, hogy kritikusnak tartja a 7-es szintet.

A pekingi jegybankárok kisebb jüangyengülést még elviselnek, de nem tetszik nekik az egyirányú leértékelődési várakozás

– mondta Carlos Casanova, a Union Bancaire Privée (UBP) ázsiai vezető közgazdásza. Hozzátéve: nem zárhatók ki további makroprudenciális intézkedések, beleértve az anticiklikus kiigazítási mechanizmus erősítését. Casanova szerint a jüan az év végére eléri a kulcsfontosságú 7-es szintet, és esélyt lát arra, hogy 2023-ban tovább gyengüljön.

Yuan,Currency,Sign,On,A,Abstract,Digital,Background.,Financial,Hi-tech, kínai jegybank, yüan
Fotó: Shutterstock

Az azonnali piacon a szárazföldi jüan dolláronként 6,9550-en nyitott, s délben 6,9666-en cserélt gazdát. A jüan augusztus közepe óta 3,2 százalékot veszített a dollárhoz képest, amit az erősödő dollár és a kínai gazdaság lassulása magyaráz.

„A pekingi döntéshozók tettek néhány szerény lépést a jüan támogatására, de ezek hatása elhanyagolható, amíg a jegybank monetáris politikája szembemegy az amerikai Fed inflációellenes törekvéseivel”

– mondta Win Thin, a Brown Brothers Harriman globális devizastratégája.

A hét elején a kínai központi bank közölte, hogy csökkenteni fogja azt a devizamennyiséget, amelyet a pénzügyi intézményeknek kötelezően tartalékolniuk kell, hogy lassítsa a jüan közelmúltbeli leértékelődését. A kínai gazdaság számtalan problémával küzd, köztük a koronavírus-járvány erősödése miatti zárlatok is lassítják a növekedést. 

A Reuters emlékeztet, hogy nem a jüan az egyetlen áldozat. A közelmúltbeli széles körű dollárerősödés, amelyet az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed héja tempója diktál, globálisan nyomás alatt tartja a devizákat. Az ázsiai régióban a japán jen a héten 24 éves mélypontra került a zöldhasúval szemben. Bár Japán gondjai, hogy alig tudnak inflációt csiholni, inkább irigylést kelt a világban.