Az elmúlt hónapokban többször is az 1700 dolláros támaszszint alá esett az arany ára, sőt, ennek során rendszerint 1680 dollár volt a legalsó érték, ahonnan aztán mindegyik alkalommal gyorsan felpattant az ár. Így tulajdonképpen már azt lehet mondani, hogy az 1680–1700 dolláros sáv lett a támaszszint, most azonban 1670 dollárra esett az árfolyam, és ott is zárt tegnap, vagyis nem volt visszapattanás.

Gold ingots and coins close up, Close up image of assorted gold ingots and gold coins
Fotó: Anthony Bradshaw / Getty Images

Hogy ez a technikai elemzés szabályai szerint letörésnek minősül-e, az attól függ, hogy a következő néhány kereskedési napban visszakapaszkodik az ár a szint fölé, vagy tovább tart az eladói nyomás. Az mindenesetre látszik, hogy a járvány időszakában látott erőhöz képest most jóval kisebb a nemesfém iránti kereslet.

A folyamatnak három valószínűsíthető oka van. Az egyik a dollár jelentős erősödése az elmúlt egy-másfél évben a főbb devizákhoz, mindenekelőtt az euróhoz képest. Az arany piacán ugyanis nem csak a dollár szerepe meghatározó, mivel sok jegybank aktív a piacon. Emellett a befektetők a világ minden részén menedékeszköznek tekintik az aranyat válságok, háborúk idején, miközben emelkedő kamatok mellett csökken a vonzereje, mint nem kamatozó eszköznek. Így az euróban, jenben, angol fontban és más valutákban kialakuló ár is befolyásolja a keresletet és kínálatot, ami végül a dollárban kialakuló tőzsdei árban is jelentkezik.

Az euró-dollár árfolyam
 

A kamatszint alakulásával el is jutottunk a második tényezőhöz, amely a mostani gyengülést indokolhatja. A járvány első időszakában a jegybankok a lehető leglazább monetáris politikát alkalmazták, rendkívül alacsonyak lettek a kamatszintek és az állampapírhozamok, így nőtt a nem kamatozó eszközök, köztük az arany vonzereje.

Az utóbbi egy évben azonban a hirtelen megjelent, vágtató hatására a jegybankok rövidebb-hosszabb bizonytalankodás után belevágtak a kamatemelési ciklusba, ennek hatására a hosszabb állampapírhozamok is megemelkedtek. Az immár 

a korábbiakhoz képest vonzó kamat- és hozamszintek a befektetők egy részét arra ösztönzik, hogy ezekből vásároljanak, és ezt esetenként az aranybefektetéseik rovására teszik.

A harmadik tényező az általános pénzszűkítés hatása lehet: míg a nagy jegybankok a járvány idején erőteljes eszközvásárlási programok során rengeteg fedezetlen pénzt bocsátottak a piacra, addig a legnagyobb szereplő, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a programot az év elején kivezette, most pedig már havi 95 milliárd dolláros összegben vonja ki a pénzt a piacról. A Európai Központi Bank (EKB) ugyancsak beszüntette az eszközvásárlási programjainak legnagyobb részét, és készül a pénz visszavonására.

Az arany árfolyama
 

A fedezetlen pénzmennyiség, amely leginkább befektetésekbe áramlott, a tavalyi gyors bővüléssel szemben most már csökken, ami törvényszerűen megmutatkozik a legtöbb befektetési eszköz árfolyamában. A részvénypiacok év eleje óta lefelé tartanak, a kriptodevizák piacán valóságos összeomlás következett be, az ingatlanárak is sok helyen esésnek indultak, nem meglepő, ha az arany piacán is erősebbek az eladók.