Miközben a következő hetekben felpörög a tengerentúli gyorsjelentési szezon, a részvénystratégák attól tartanak, hogy a bivalyerős dollár jókora nyomás alá helyezheti a vállalatok negyedéves eredményét. Aggodalmukat arra alapozzák a MarketWatch összeállítása szerint, hogy a zászlóshajónak számító amerikai részvénykosarat, az S&P 500-at alkotó cégek értékesítésének durván 40 százaléka külföldről származik.

Indianapolis,-,Circa,December,2020:,Marlboro,Cigarettes.,Marlboro,Is,A Indianapolis - Circa December 2020: Marlboro Cigarettes. Marlboro is a product of the Altria Group and manufactured by Philip Morris USA.
Fotó: Shutterstock

Az amerikai vállalatok átlagosan 2,4 százalékkal növelhették nyereségüket a harmadik negyedévben a FactSet által készített elemzői konszenzus alapján, igaz, a hagyományosan konzervatív szakértői prognózisokat jellemzően felülmúlják a vállalatok. Ha mégis pontosnak bizonyul a mostani előrejelzés, akkor két év óta a leggyengébb időszakot zárhatták az amerikai vállalatok, ebben pedig az erős amerikai fizetőeszköz is szerepet játszhatott.

A magas arányban a külpiacokra termelő vállalatok ugyanis jobban ki vannak téve a devizapiaci árfolyammozgásoknak, a dollár idei menetelése pedig jócskán csökkenti a devizában megtermelt bevételek értékét.

A vezető tengerentúli részvénykosárban pedig szép számmal találni olyan cégeket is, amelyek szinte teljes bevételüket az Egyesült Államokon kívülről szerzik.

Ilyen a dohányipari óriás Philip Morris, az aranybányászattal foglalkozó Newmont Corporation, de az alapvető szükségleti cikkeket forgalmazók, egészségipari cégek, nyersanyagtermelők és a technológiai szektor képviselői között is bőven akad ilyen vállalat. Az utóbbin belül különösen érintettek a Távol-Keleten (is) termelőkapacitásokkal működtető félvezetőgyártók, mint a Qualcomm vagy az Applied Materials.

A nagy nemzetközi kitettségű vállalatoknak erős ellenszéllel kell szembenézniük a dollár folyamatos erősödése és a külföldi gazdaságok gyengébb makrogazdasági kilátásai miatt

– hangsúlyozta Sam Stovall, a New York-i CFRA Research vezető befektetési stratégája.

A szakember szerint az S&P 500 tizenegy szektora közül különösen a kommunikációs szolgáltatók teljesítményét helyezheti nyomás alá a bomba formában lévő dollár. Ezek eredményét Stovall becslése szerint legalább 6-8 százalékkal ronthatja az amerikai pénznek az utóbbi időszakban mutatott dinamikus erősödése. A piac egyébként éves alapon közel 14 százalékos visszaesést vár a szektortól.

A legnagyobb külföldi értékesítéssel rendelkező S&P 500-cégek
 

Megégethetik magukat a forró dolláron a – hivatalosan a tartós fogyasztói cikkek szektorába sorolt – nagy amerikai étteremláncok is, amelyek világszerte kiterjedt hálózattal rendelkeznek.

A Deutsche Bank arra számít, hogy a legnagyobb piaci kapitalizációjú amerikai növekedési részvények, mint a Facebook anyacége, a Meta és az Apple eredményére is számottevő negatív hatással lesz a szárnyaló zöldhasú.

A devizapiaci hullámzások kivédésére kis és közepes piaci méretű cégek részvényeivel vagy ilyen papírokat tartalmazó indexeket követő termékek megvásárlásával védekezhetnek a befektetők. A legnagyobb amerikai cégeket tömörítő S&P 500 kosáron belül csupán néhány szektor – az ingatlanos és a közműcégek – eléggé belföldi fókuszú ahhoz, hogy menedéket adjon az izmosodó dollárral szemben.