Felülmúlta az elemzői várakozásokat a Goldman Sachs, amely 11,98 milliárd dollár bevételt és 3,07 milliárd dollár – részvényenként 8,25 dollár – nyereséget termelt a harmadik negyedévben.

In this photo illustration the American multinational CHINA - 2020/08/13: In this photo illustration the American multinational investment bank and financial services company Goldman Sachs logo is seen on an Android mobile device with United States of America flag in the background. (Photo Illustration by Budrul Chukrut/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)
Fotó: SOPA Images / Getty Images

 

A tavalyitól 12 százalékkal elmaradó bevétel és a 43 százalékkal apadó nyereség egyaránt kedvezőbb az előzetes prognózisnál, az elemzői konszenzus ugyanis éves alapon közel felére zuhanó, 7,69 dolláros egy részvényre jutó eredményt és a tavalyinál 16 százalékkal szűkebb, 11,41 milliárd dolláros bevételt vetített előre.

A befektetési banki üzletág a vártnál nagyobb ütést szenvedett el a visszaeső piaci tranzakciók következtében. A szegmens bevételei 57 százalékkal 1,58 milliárd dollárra zsugorodtak, a Wall Street ennél kedvezőbb, 1,84 milliárdos tételre számított. Az eszközkezelési szegmens forgalma ötödével 1,82 milliárd dollárra zsugorodott, a fogyasztói és vagyonkezelői üzletágban ugyanakkor 18 százalékos volt a bővülés. Ez 2,38 milliárdos bevételt jelent.

A legnagyobb, Global Markets divízió is szépen bővül, amely a tavalyinál 11 százalékkal nagyobb 6,2 milliárdos forgalmat ért el. Ezen belül a részvénykereskedelmi tevékenységből a tavalyi 3,1 milliárd helyett ezúttal csupán 2,68 milliárd bevétel származott, a tényadat itt mintegy százmillió dollárral jobb lett a vártnál.

A befektetési bank a szeptember végén zárult három hónapban 515 millió dollárt különített el céltartalékként a rossz hitelek esetleges bedőlésére.

A társaság megerősítette a minap kiszivárgott, reorganizációról szóló híreket. A tervek szerint a jövőben három nagy üzletágba szervezik át a bank tevékenységét. A legfontosabb prioritásnak mostantól az alapkezelői díjak és piaci részesedésének növelését, valamint finanszírozási tevékenységének bővítését tekinti a pénzintézet.

A korábban jelentő versenytársak mindegyike számottevő mértékű profitcsökkenésről számolt be, amihez a nem teljesítő hitelek fedezetére szolgáló céltartalékolás is hozzájárult. A szigorodó monetáris kondíciók következtében megugró kamatbevételeknek köszönhetően ugyanakkor a JPMorgan, a Bank of America és a Citigroup is túlszárnyalta a pesszimista elemzői várakozásokat. A Morgan Stanley nyereség soron nagyjából hozta az elvártat, egyedül a peres ügyein kétmilliárd dollárt bukó Wells Fargo nem tudta megugrani a már eleve visszafogott szakértői prognózist.

A Goldman Sachs tőzsdei értékének ötödét veszítette el idén, a gyorsjelentés közzétételét követően 2 százalékot erősödött a kurzus a tőzsdenyitás előtti elektronikus kereskedésben.