Az európai cseppfolyósítottföldgáz- (LNG) kereslet globális versenyt robbantott ki a meglévő forrásokért, még azzal együtt is, hogy Európa gázfelhasználási igénye összességében csökkent, az ázsiai növekedés pedig megtorpant – ismertette a Nemzetközi Energiaügynökség (International Energy Agency, IEA) hétfőn publikált negyedik negyedévi gázpiaci felmérésében. Európa az idén a globális kapacitásnövekedés duplájára emeli LNG-beszerzéseit.

Inside The Cheniere Sabine Pass Liquefaction Facility
Fotó: Bloomberg / Getty Images

Miután a háború és a szankciók következtében csökkent az Oroszországból Európába irányuló földgáz mennyisége, a piaci árak magasra emelkedtek, felborult a kereskedelmi forgalom, és akut üzemanyaghiány alakult ki egyes feltörekvő és fejlődő gazdaságokban az IEA tanulmánya szerint, amelyben megállapítják, hogy

a szűkös piaci ellátás várhatóan még 2023-ban is fennmarad.

A földgáz világpiaci kereslete 2021 óta csökken, 2022-ben pedig 0,8 százalékkal lehet alacsonyabb a globális fogyasztás, mert Európában 10 százalékkal csökken, az ázsiai és csendes-óceáni piacokon pedig nem változik a felhasználás. Jövőre a globális gázfogyasztás 0,4 százalékos növekedését jelzi előre az IEA, azzal a megjegyzéssel, hogy a prognózist nagy fokú bizonytalanság jellemzi, elsősorban a magas energiaárak gazdasági hatását és Oroszország jövőbeni intézkedéseit illetően.

Az európai földgázárak és az ázsiai spot LNG-árak az idei harmadik negyedévben rekordmagasságba szöktek. Az áremelkedés az elemzés szerint csökkentette a gázkeresletet, és ösztönözte az energiatermelésben más tüzelőanyagokra, például a szénre és az olajra való átállást.

Szeizmikus rengések rázták meg az LNG-piacot

Két év alatt megtízszereződött a cseppfolyósgáz- (LNG) szállítmányok ára, ami a kisebb piaci szereplőket kiszorította a piacról. Jelenleg négy globális cég uralja a szállítmányok többségét. Ráadásul, a fejlődő országokba tartó hajókat most Európába irányítják át, növelve a világ energiaszegénységét.

Egyes feltörekvő és fejlődő gazdaságokban az árrobbanások hiányt és áramkimaradásokat idéztek elő. Európa gázfogyasztása több mint 10 százalékkal csökkent az idei év első nyolc hónapjában a 2021-es év azonos időszakához képest, ezen belül a termelőipar gázfogyasztása 15 százalékkal esett vissza.

Ugyanebben az időszakban Kínában és Japánban a földgáz iránti kereslet szinte változatlan maradt, Indiában és Koreában pedig csökkent.

Az IEA közölte, hogy Európa az orosz gázszállítások erőteljes visszaesését LNG-importtal, valamint alternatív csővezetékes szállítással ellensúlyozta. Az európai LNG-kereslet az első nyolc hónapban 65 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, elvonva forrásokat az ázsiai és csendes-óceáni térség hagyományos vevőitől, ahol a vásárlások ugyanebben az időszakban 7 százalékkal csökkentek.

Az IEA prognózisa szerint

Európa LNG-importja idén több mint 60 milliárd köbméterrel nő, ami több mint kétszerese a globális LNG-exportkapacitás bővítésének.

Rövid és középtávon ez erős keresleti nyomás alatt tartja majd a nemzetközi LNG-piacot, így Ázsia LNG-importja az év hátralévő részében emiatt alacsonyabb marad a tavalyinál – közölte az IEA.

A japán atomreaktorok is segíthetnek Európa energiaellátásában

Egy atomreaktor újraindítása évi egymillió tonna LNG-kapacitást szabadítana fel a világpiacon.