Megvédte múlt heti, kötvénypiaci beavatkozását a brit jegybank, a Bank of England (BoE), mondván azért léptek, hogy megelőzzék mintegy 50 milliárd fontnyi állampapír sürgősségi értékesítését, ami pénzügyi válságba sodorta volna Nagy-Britanniát.

Police Car and The Bank of England
Fotó: Leonardo Patrizi / Getty Images

A jegybank értékelése szerint Kwasi Kwarteng pénzügyminiszter adócsomagját követően a nyugdíjalapok mintegy 50 milliárd fontért adtak volna el hosszú lejáratú állampapírt, miközben az átlagos napi forgalom csak 12 milliárd fontot tesz ki ezen eszközök piacán.

A BoE 65 milliárd fontos eszközvásárlását védelembe vevő szavai világosan bemutatják, 

milyen közel is került az Egyesült Királyság az összeomláshoz Kwarteng 45 milliárd fontos, fedezetlen adócsökkentési ígérete után.

Amennyiben a bank nem lép, egy öngerjesztő spirál indult volna be, súlyosan károsítva a fő finanszírozási piacokat, ami széles körű pénzügyi instabilitást vont volna maga után – írta a Financial Times szerint Sir Jon Cunliffe, a jegybank kormányzóhelyettese a parlament pénzügyi bizottságának szóló levelében.

A levélből újabb részleteket is megismerhetünk azzal kapcsolatban is, hogy a beavatkozás előtt a bank milyen figyelmeztetéseket kapott. Cunliffe szerint a kötelezettség alapú befektetési stratégiát alkalmazó nyugdíjalapok már szeptember 23-án jelezték, hogy az állampapírhozamok óriási kilengése jelentős mennyiségű állampapír piacra öntését teszi szükségessé.