A viszontagságos idei esztendő után, 2023-ban felcsillanhat a remény a befektetők előtt az Amundi stratégáinak jövő évi piaci kitekintése szerint. Ugyan kockázatokból jövőre sem lesz hiány, és Európa az miatt nem kerüli el a recessziót, de a tőkepiacokon az ideinél kedvezőbb lehetőségek nyílhatnak a befektetők előtt.

Kétsebességes év jöhet

A 2023-as „kétsebességes év lesz”, az első felében még a monetáris szigorítás, a magas valamint a gazdasági és a vállalati teljesítmények visszaesése dominálhat, a második része viszont kedvezőbb kilátásokkal kecsegtet.

Last day of trade at the Frankfurt stock market
Fotó: Boris Roessler / Picture alliance via Getty Images

Az első fél évben a vállalati profitok zsugorodására lehet számítani, az amerikai vállalati szektorban az első negyedévben 10, a másodikban pedig 15 százalékos csökkenésre van kilátás. 

A gazdasági lassulás, az áremelkedés és az erős dollár egyaránt nyomás alatt tarthatja a vállalatok eredményét 2023 első felében, miközben az infláció szinte egészen biztosan nem csökken a jegybanki célszintek alá.

A legvalószínűbb forgatókönyv szerint az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kamatemelési ciklusa ezzel együtt lezárul az első negyedévben, az európai energiakrízis pedig enyhülhet az év második felében, ám az igazság pillanata majd csak az év végén jön el, amikor a gázkészleteket ismét fel kell tölteni. A kínai gazdaság pozitív meglepetést okozhat jövőre, azonban ez erősen függ a két legnagyobb kihívás, az ingatlanpiaci buborék és a zéró-Covid-politika kimenetelétől. Az előbbinél stabilizálódást, az utóbbinál pedig némi lazítást lát a befektetési szolgáltató, ami okot adhat az optimizmusra.

A kamatemelések leállása kifoghatja a szelet a dollár vitorlájából, az amerikai fizetőeszköz 5 százalékos leértékelődését hozhatja el jövőre kereskedelemmel súlyozott bázison az Amundi szerint. A monetáris politikai fordulat és a makrogazdasági környezet enyhülése a vállalati profitvárakozásokat és a tényleges eredményeket is erősítheti az év második felében, mindezek pedig a kockázatosabb eszközöket támogathatják, főleg a feltörekvő piaci részvényeket és a jó minőségű kötvényeket.

Így érdemes navigálni jövőre a befektetések világában

Az év első részét várhatóan jellemző korrekciós szakaszban ezért defenzív befektetői megközelítés javasolt, az arany mellett a befektetésre ajánlott minősítésű kötvények lehetnek érdekesek. A nagy átárazódást követően a részvények is kedvező beszállási pontokat kínálhatnak majd. 

Az Amundi javaslata szerint érdemes óvatosan nekiindulni az évnek, és az amerikai papírokat, valamint a minőségi, értékalapú és magas osztalékot fizető részvényeket előnyben részesíteni. 

Később pedig lehet európai, kínai részvényekkel, illetve ciklikus és mélyen alulértékelt papírokkal bővíteni a portfóliót a második fél évben várható fellendülés meglovaglásához.

Shanghai Index seen displayed on monitors while in the
Fotó: SOPA Images

A feltörekvő piacok teljesítménye erőteljesen szétválhat, az itt befektetők számára ezért kulcsfontosságú lesz a részvényszelekció. Az alapkezelő szerint azokat az országokat érdemes preferálni, ahol az inflációs és a makrogazdasági kilátások is kedvezőbbek, a pozícióba lépéssel pedig érdemes megvárni a Fed irányváltását, a monetáris szigorítás lecsengése ugyanis támogathatja a feltörekvő piaci eszközöket.

A kockázatok mindent boríthatnak

Mindezek mellett a kockázatok továbbra is velünk maradnak, és átírhatják a fent felvázolt, mérsékelten optimista forgatókönyvet. A befektetőkre leselkedő legnagyobb veszély továbbra is az infláció, ha ugyanis az áremelkedés üteme fenntartható szinten normalizálódik, akkor egy

súlyosabb stagfláció jöhet, amely miatt a Fed kénytelen lesz folytatni a kamatemelést, a ellenére is.

Egy ilyen forgatókönyv esetén a kockázatos eszközök további veszteségeket szenvedhetnek el, súlyos piaci zavarok és likviditási problémák mellett.

Az infláció mellett a geopolitika is döntő szerepet játszik majd a következő negyedévek makrogazdasági és piaci trendjeinek alakításában. Így a befektetőknek az orosz–ukrán háború, valamint a kínai–amerikai kapcsolatok alakulására is érdemes kiemelten figyelniük – hangsúlyozza az alapkezelő.