ismét megszabadult Tesla-részvényei egy tetemes részétől: a világ egyik leggazdagabb embere a hét elején három napra lebontva eladott 3,6 milliárd dollárnyi papírt, közel 22 millió darabot.

The 2022 Met Gala Celebrating "In America: An Anthology of Fashion" - Arrivals NEW YORK, NEW YORK - MAY 02: Elon Musk attends The 2022 Met Gala Celebrating "In America: An Anthology of Fashion" at The Metropolitan Museum of Art on May 02, 2022 in New York City. (Photo by Theo Wargo/WireImage) Elon, musk
Fotó: Theo Wargo / Getty Images

A Teslát, a SpaceX-et és a Twittert is egyaránt vezető Musk idén ezzel már 40 milliárd dollárnyi részesedéstől szabadult meg az autógyártó cégben, az év eleji 17 százalékos befolyása 13,4 százalékra csökkent.

A jelenlegi drasztikus likvidációs folyamat röviddel azután jött igazán lendületbe a milliárdos részéről, hogy októberben 44 milliárd dollárért megvette a Twittert. 

Teszi mindezt a Tesla részvényárfolyamának történelmi mélyrepülése közben: az autógyártó cég papírjai kétéves mélyponton vannak, és napról napra rosszabbodik a vállalat helyzete a tőzsdén és azon kívül is.

A Tesla árfolyama
Januárban 400 dollár körül adták a Teslát, ma 156-on megy a részvény

A Tesla kénytelen visszafogni termelését Kínában a megrendelések csökkenő száma és ellátásilánc-problémáik miatt, miközben Musk állítja, minden a legnagyobb rendben. A milliárdos minden idejét a Twitter köti le, ahol folyamatosan botrányokat botrányokra halmoz: háborút indít az Apple ellen, betámadja a közösségimédia platform korábbi vezetését, megszünteti az oldal tartalomszabályozó testületét, tegnap pedig letiltotta a saját magángépét követő Twitter-profilt, amely hatalmas népszerűségnek örvendett.

A Tesla befektetői pedig aggódnak, mégpedig joggal: a cégvezér részvényeladása nem vet jó fényt a cég jövőjébe fektetett hitére.

Pedig a Tesla jövőjével kapcsolatban jelenleg a hiten kívül nehéz kapaszkodót találni. 

A cég részvényárfolyama ugyanis idén megfeleződött, alulteljesítve a rivális autógyártókat és a Nasdaq technológiai papírokkal teleszórt indexét is. 

A Twitter körüli felhajtás pedig csak gyarapítja a Musk körül egyre csak szaporodó gondokat: a milliárdos bankárjai ugyanis azt fontolgatják, hogy a Twitteren felhalmozott magas kamatozású adósságok egy részét a Tesla által támogatott új fedezeti kölcsönökre cserélik, ami további gondokat okozhat az így is nyögdécselő cégeinek.

És maga Musk személy szerint sem ússza meg a cégei rossz teljesítményét: a milliárdos elvesztette első helyét a világ leggazdagabbjai között a részvényárfolyamok drasztikus zuhanása miatt, vagyona most „csupán” 174 milliárd dollár, ami csak a lista második helyére elég a Louis Vuitton vezérigazgatója mögött.

A Tesla piaci kapitalizációja még az óriási zuhanás után is 479,6 milliárd dollár, amivel jelenleg a kilencedik legértékesebb cég a világon, emellett a jövő évre várt P/E-értéke (ami a árának és az egy részvényre jutó nyereségének hányadosa) 28,05, ami szintén magasnak számít, tehát még mindig nem nevezhetők olcsónak a Tesla-papírok.

A legértékesebb cégek listáját az Apple vezeti 2286 milliárd dolláros értékével, a dobogóra pedig még a Microsoft (1932 milliárd dollár) és az Alphabet, a Google anyavállalata (1243 milliárd dollár) fért fel.