Egyre kevesebb a külföldi befektető a magyar piacon, számuk már évekkel ezelőtt csökkenésnek indult, ám ez a tendencia 2022-ben látványosan felgyorsult – mondta a Világgazdaságnak Miró József, az Erste Befektetési Zrt. részvénystratégája, aki szerint a befektetők nagy kockázatnak tartják az ország magas energiafüggőségét, az unióval zajló vitákat, valamint a háború közelségét. 

Fotó: Kallus György

A szakértő úgy véli, hogy a magyar eszközök ezzel együtt is érdemtelenül alulértékeltek, a P/E-ráták a közel húszéves átlag alá csúsztak, noha a vállalatok többségének eredménye történelmi szinten van. 

Miró azonban azzal számol, hogy a jövő év során sok kockázat kiárazódhat: az uniós források megérkeznek, jelentős mértékben csökkenhet a folyó fizetési mérleg deficitje, az csökkenésnek indul. 

Mindezeknek pozitív hatásai lesznek a magyar eszközök árazására nézve, beleértve a forintot és a részvényeket is. 

Miró szerint a Magyar Telekom osztalékpolitikájában változás következhet be, a részvény-visszavásárlási keretet 15 milliárd forintra emelheti a társaság, miközben a készpénzjuttatások mértéke is nőhet, ezért a célárfolyamát érdemben megemelte az Erste szakértője. A Richter piacát feszült várakozás jellemzi, fontos bejelentésre várnak a befektetők, az FDA döntése nagymértékben átírhatja a részvény árfolyamát pozitív vagy negatív irányban. 

A Mol esetében az extraprofiadóval a dolgok a helyükre kerültek 

– fogalmaz Miró – hiszen miután az Ural és a Brent közötti árkülönbözet 95 százalékát veszi el az állam, a fennmaradó rész nagyjából megegyezik a korábbi ársapka hatásaival, így a 2022-es eredmény megismételhető. Ennek ellenére a hazai olajpapírral kapcsolatban a szakértő óvatosságra int, OTP-ből viszont sok kerülne egy képzeletbeli portfólióba. 

A jövő év már az euróról szólhat, ráadásul az európai piacok jóval olcsóbbak, mint a tengerentúliak, a vásárlással azonban még várna pár hónapot a stratéga. 

Ha megvalósul az uniós megállapodás, Miró elképzelhetőnek tartja, hogy akár a 380-as szintig erősödhet vissza a forint az euróhoz képest, ami teret engedne az óvatos kamatcsökkentéseknek is. 

Keresse a VG Podcastot a kedvenc alkalmazásán!

Spotify: VG Podcast

Anchor: VG Podcast

Google Podcasts: VG Podcast

Radio Public: VG Podcast

Breaker: VG Podcast