A pandémiás korszak kedvence volt az ARK Innovation tőzsdén kereskedett alap (ETF). A nagyrészt veszteséges, de növekedésorientált technológiai vállalatokból álló portfólió részvényei idén 63 százalékot zuhantak, míg a széles piacot leképező  S&P 500 index október közepe óta 12 százalékot emelkedett, így immár csak 16 százalékos idei mínuszban várja az év végét. A sokak által még ma is

 tőzsdeguruként tisztelt Cathie Wood alapjainak zászlóshajója ötéves mélypont közelében mozog, 

aláásva Wood megmondóemberi és parkettlátnoki hírnevét.

Fotó: Patrick T. Fallon / AFP

Az év elején még sokan bíztak Woodban.

Vedd meg a zuhanást jelszóval öt hónapon át áramlott a friss pénz az alapba,

januártól májusig nettó 1,89 milliárd dollár. Azóta a befektetők lelkesedése alábbhagyott. A következő hat hónapban már csak háromban volt beáramlás, nettó 76,5 millió dollár a FactSet szerint. Míg 

november 30-án egyetlen napon 146 millió dollárt vontak ki a csalódott befektetők,

ez az év egyik legnagyobb egynapos pénz kivétje.

A mostani emelkedő hozamkörnyezetben, amikor csekély kockázattal lehet jól keresni, már nem olyan vonzók a veszteséget elszenvedő vállalatok, amelyek a távoli jövőben elérhető hozammmal kecsegtetik a befektetőket.

Az ARK Innovation ETF árfolyama (dollár)

Az ARK Innovation ETF 

három legnagyobb részesedése a Zoom Video, a Tesla és az Exact Sciences,

melyek közös tickerje az ARKK. Wood még mindig azt vallja, hogy ez a három cég megváltoztatja a világot. Ehhez képest a Zoom és a Tesla részvényei idén elveszítették a piaci értékük felét, a korai stádiumú rákos megbetegedések kimutatására specializálódott Exact diagnosztikai cég árfolyama pedig 42 százalékot zuhant az elmúlt hónapokban. 

Arról sem szabad elfeledkezni, hogy Wood lelkesen támogatta a bitcoint, amely 75 százalékot zuhant a tavaly novemberi csúcshoz képest. Most azok a befektetések égetik a tulajdonosok pénzét, amelyek a tavalyi és tavalyelőtti, alacsony kamatozású környezetben az egekbe repítették az ARK alapjait. Az ARKK piaci értéke megduplázódott 2020-ban, ám az elszabadult és az emelkedő kamatok aláásták ezt a spekulációt.

Az ARK arra épült, hogy az ingyenpénz a végtelenségig rendelkezésre áll,

s úgy tűnik, hogy nem volt kockázatkezelési stratégia – mondta Jon Burckett-St. Laurent, az Exencial Wealth Advisors vezető portfóliómenedzsere.

Wood nemrégiben azt tweetelte, hogy az alapjában lévő vállalatok feláldozzák a rövid távú jövedelmezőséget az exponenciális és rendkívül jövedelmező hosszú távú növekedésért. A Bloomberg Television novemberi interjújában pedig azt jósolta, hogy a ára 2030-ra eléri az egymillió dollárt, ami nagyjából 6 ezer százalékos növekedés lenne a jelenlegi szinthez képest. Míg a Wall Streeten sokan csökkentik a kockázatot és recesszióra készülnek, addig 

Cathie Wood az elmúlt hetekben újabb kockázatos pozíciókat vett fel,

a Coinbase Global kriptotőzsde részvényeit zsákolta, és egy határidős bitcoin-ETF-be fektetett. Novemberben 931 ezer Coinbase-részvényt vettek, 43 millió dollár értékben. Az ARKK a Coinbase második legnagyobb tulajdonosa, miközben éves alapon 83 százalékot zuhant a kriptotőzsde kapitalizációja. 
Egyes befektetők szerint 

Wood alapja még mindig nem elég olcsó,

még a hirtelen részvényárfolyam-csökkenés után sem. Mivel a tulajdonában lévő vállalatok többsége veszteséges, a hagyományos értékelések, például az ár-nyereség arányok irrelevánsak. Ráadásul az ARKK a következő hetekben újabb csapást szenvedhet el. A szofisztikált egyéni befektetők ugyanis az év végén felszámolják a veszteséges pozíciókat, mert a realizált veszteséget leírhatják az adóból.