Ha eddig nem érte volna elég csapás a Tesla árfolyamát, most érkezett egy újabb. Egy szakértő az eddigi 300 dolláros részvényár-várakozását 200 dollárra csökkentette, ami több mint 30 százalékos értékvesztés.

NEW YORK, NEW YORK - OCTOBER 31: Elon Musk attends Heidi Klum's 2022 Hallowe'en Party at Sake No Hana at Moxy LES on October 31, 2022 in New York City.
Fotó: Taylor Hill / Getty Images

Az Evercore ISI elemzője, Chris McNally azután adott alább a várakozásaiból, hogy a Goldman Sachs brókerei és más Wall Street-i szakemberek is csupa negatív véleményt fogalmaztak meg a cég jövőjéről, de nem ezekre alapozott. 

McNally szerint ugyanis vitathatatlanul a Tesla a legnagyobb elektromos járműveket gyártó cég a világon, de az eddig végtelennek tartott igény megroppanása és az elérhető árrés csökkenése a gyártási kapacitásbeli problémákkal párosulva nem fest túlságosan kedvező képet a cég jövőjéről.

A szakember borús várakozásai mögötti érvek csak a Tesla bukásának hátterében meghúzódó gondok egyik oldalát mutatják meg. személye ugyanis minden cégére árnyékot vet, amit a milliárdos vagy nem vesz észre, vagy nem hajlandó elfogadni.

A Tesla árfolyama közben történelmi mélypont felé robog, Musk a részvények millióitól szabadul meg dollármilliárdokat mentve ki saját cégéből. A milliárdos közben a Twitteren is tombol: újságírókat tilt le, megszavaztatja saját lemondását (egyelőre nem tudni, be is tartja-e az eredményt, de a nép a távozását követeli), háborút robbant ki az Apple-lel, támadja a korábbi cégvezetést, és nem mellesleg az ENSZ szerint leépíti a szólásszabadságot.

Muskot cégei rossz szereplésén túl személyesen is megrázták az elmúlt hetek: elvesztette ugyanis első helyét a világ leggazdagabbjainak rangsorában.

Mindennek ellenére az üzletember igyekszik úgy tenni, mintha minden a legnagyobb rendben lenne. Nemrég a Tesla kapacitásbeli gondjait firtató kérdésekre adott kitérő választ, majd eladta részvényei egy újabb tetemes részét, mintegy választ adva a kérdésekre. Hamarosan azonban elkerülhetetlen lesz számára, hogy valamilyen módon rendezze sorait: a Tesla árfolyama ugyanis csak decemberben 23 százalékot zuhant, éves szinten pedig 52 százalékos mínuszban van.

A Tesla árfolyama
Hatalmas szakadáson van túl idén a Tesla árfolyama